Hirdetés

Újabb járványhullám érte el Franciaországot, Magyarországon még jó a helyzet

A koronavírusos fertőzöttek számának emelkedése miatt a maszk újbóli viselését ajánlotta Élisabeth Borne francia miniszterelnök kedden országa lakóinak a tömegközlekedési járműveken, valamint a különösen veszélyeztetett emberek közelében. A járványügyi szakemberek szerint egy újabb, a kilencedik járványhullám érte el az országot.

koronavírus, BQ1 variáns |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: COSEMS6SP

A koronavírusos fertőzöttek számának emelkedése miatt a maszk újbóli viselését ajánlotta Elisabeth Borne francia miniszterelnök kedden országa lakóinak a tömegközlekedési járműveken, valamint a különösen veszélyeztetett emberek közelében. A járványügyi szakemberek szerint egy újabb, a kilencedik járványhullám érte el az országot.

"Segítsük egészségügyi dolgozóinkat azzal, hogy mindannyian óvatosabbak vagyunk! Ünnepélyesen az egészségügyi előírások betartására szólítok fel. Hordjuk a maszkot, amikor veszélyeztetett emberek környezetében vagy olyan zsúfolt helyeken vagyunk, mint a tömegközlekedési járművek! Ezek az apró gesztusok életeket mentenek, ezt mindannyian tudjuk, és meghatározóak a járvány visszaszorításában" - mondta a kormányfő a nemzetgyűlésben az azonnali kérdések órájában. "A franciák mindig is felelősen viselkedtek. Nincs kétségem afelől, hogy most is így fognak tenni" - tette hozzá. 

A csaknem egy hónapig tartó javuló tendencia után a koronavírus ismét terjedni kezdett Franciaországban, valószínűsíthető egy kilencedik járványhullám megérkezése. 

Pénteken 48 629 új fertőzöttet regisztráltak az egy héttel korábbi 33 177-hez képest, ami 46 százalékos emelkedést jelent.

A francia egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint megemelkedett a kórházban ápoltak száma is: az elmúlt hét napban több mint 4500 új fertőzött szorult kórházi ápolásra súlyos tünetek miatt. 

A vírus reprodukciós rátája 1 fölé emelkedett, ami azt jelenti, hogy egyre magasabbra ívelő járványgörbe kezdetén tartunk.

Antoine Flahault, a Genfi Egyetem egészségügyi intézetének vezetője a francia hírügynökségnek elmondta: egy kilencedik hullám van kialakulóban nemcsak Franciaországban, hanem általánosságban Európában, Délkelet-Ázsiában és Észak-Amerikában. Ezért a koronavírus omikron variánsának új, gyorsan terjedő BQ.1-es jelzésű alváltozata a felelős, amely fokozatosan kiszorítja a BA.5-ös jelzésű alvariánst is.

A szakember szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján arra lehet számítani, hogy a járványgörbe tovább emelkedik, és csak a karácsonyi szünetben kezd csökkeni, az iskolák bezárásának köszönhetően.

Az első nyolc járványhullám alatt Franciaország lakosságának immunitása részben kialakult, miután az oltásra jogosultak 95 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás három adagját, de a negyedik oltást a jogosultaknak, azaz a 60 év felettieknek csak töredéke igényelte. A jelenleg kórházban ápolt fertőzöttek száma (19 ezer) egyelőre elmarad az előző hullámok tetőzési szintjeitől.

Magyarországon a koronavírus ellen beoltottak száma 6 420 202, közülük 6 206 565-en a második, 3 902 085-en a harmadik, 393 151-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: az előző héten 4259 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 166 352-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt a múlt héten 42, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 287-re emelkedett. A gyógyultak száma 2 104 358, az aktív fertőzötteké 13 707. Jelenleg 336 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.

Azt írták, Magyarországon a járvány jelenleg "mérsékelten zajlik", ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Hangsúlyozták: a vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a leginkább, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik.

A megerősítő oltás mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását - olvasható az oldalon.

Kiemelték, hogy a kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint beadatható a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni. (A háziorvosok panaszkodnak, hogy nem kaotak oltást /szerk.)

Kapható megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos, és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető.

koronavírus, BQ1 variáns

2022-11-30 15:19:20

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop