Újra kórházba került a MERS-járvány utolsó betege Dél-Koreában

Újra kórházba került a koronavírus okozta MERS-járvány utolsónak hitt betege Dél-Koreában, pedig a hónap végén már a járvány végét tervezték bejelenteni a hatóságok - írta a The Korea Herald angol nyelvű koreai hírlap kedden.

A harmincöt éves férfit újra kórházban kezelik, mert a vírust ismét megtalálták a vérében, pedig korábban már gyógyultnak nyilvánították és október 1-jén hazaengedték.

További 129 embert karanténba helyeztek, a beteg velük érintkezett kórházi elbocsájtása után. Köztük vannak a férfi egyes családtagjai és egészségügyi dolgozók.

A dél-koreai hatóságok október 29-én tervezték bejelenteni, hogy az országban vége van a járványnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szabályainak megfelelően ehhez az szükséges, hogy 28 nap (a vírus lappangási idejének kétszerese) teljen el az utolsó beteg gyógyulásától úgy, hogy időközben nem történik újabb megbetegedés. Dél-Koreában július eleje óta nem észleltek fertőzéses esetet.

A közel-keleti légzőszervi tünetegyüttest (MERS) okozó koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed.

Az első megbetegedést május 20-án regisztrálták Dél-Koreában. A kórt vélhetően egy Szaúd-Arábiában járt férfi hurcolta be. Azután száznyolcvanhat betegnél mutatták ki a betegséget, harminchatan vesztették életüket a járványban.

A világon az első MERS-megbetegedést 2012-ben regisztrálták Szaúd-Arábiában, azóta a veszélyes kór összesen 23 országban jelent meg, köztük Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és Franciaországban is.

A dél-koreai járvány tetőfokán több ezer iskolát zártak be a hatóságok, és közel 17 ezer ember nem hagyhatta el otthonát vagy a kórházat.

A kór elterjedése miatt jelentősen visszaesett a kereskedelmi központok, az éttermek és a mozik forgalma, mivel a dél-koreaiak a járvány idején inkább kerülték ezeket.

| MERS, Middle-East Respiratory Syndrome, koronavírus, vakcina
2015-10-13 22:16:47

Web Design & Development Prowebshop