Vakcinák és a dél-afrikai variáns

Rendkívül hatékony a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája is a koronavírus brit variánsával, de kevésbé a dél-afrikaival szemben.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Ezt állapította meg egy friss közlemény, mely a New England Journal of Medicine orvosi folyóiratban jelent meg. A tanulmány szerint ezek az oltások kevésbé hatékonyak a dél-afrikai variáns ellen, ami aggodalommal tölti el a kutatókat, mert kimutatták, hogy az jelentős rezisztenciát mutatott az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájával szemben is.

A Pfizer(BioNTech és a University of Texas orvosi karának kutatói előállítottak egy mesterséges vírust, mely ugyanazt a mutációt tartalmazta a tüskefehérjében, mint a dél-afrikai variáns, A B.1.351. A tüskefehérje teszi lehetővé a vírus belépését az emberi sejtekbe, a legtöbb COVID-19 vakcinának ez a támadáspontja.

A kutatók az oltottaktól vért vettek, és megállapították, hogy az antitestek szintje az eredeti vírus ellen termelt szinttel összehasonlítva az egyharmada.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) friss adatai szerint - megdöbbentő mértékben, egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban 2020 első felében az előző évi adatokhoz képest. A várható élettartam az amerikaiaknál a tavalyi év első felében 77,8 év volt, egy évvel kevesebb a 2019-es 78,8-nál. A beszámoló szerint a csökkenést a járvány okozta első halálozási hullám okozta.

A kisebbségek tagjait érintette legsúlyosabban a csökkenés: az afroamerikaiak csaknem három, a spanyolajkúak pedig két évet vesztettek a 2019-es várható élettartamukhoz képest - derült ki a CDC csütörtöki becsléséből. "Ez óriási visszaesés, egészen a második világháborúig vissza kell tekintenünk, hogy ilyen hanyatlással találkozzunk" - mondta Robert Anderson, a központ egyik szakembere.

A várható élettartam csökkenése arra utal, hogy rosszul kezeljük a járványt - vélekedett Otis Brawley, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi professzora. "A koronavírus jobban rombolt nálunk, mint bármely más országban. Mi adjuk a világ népességének 4 százalékát, a koronavírus okozta haláleseteknek viszont több mint 20 százalékát" - tette hozzá.

Jeff Taliaferro, a Pentagon egyik tisztviselője szerdán arról számolt be, hogy az amerikai katonák nagyjából egyharmada elutasította az oltást. Kiemelte, hogy a katonáknak felvilágosító oktatásra lenne szükségük, hogy "segítsünk nekik megérteni az oltások előnyeit".

A védelmi minisztérium alkalmazottai közül eddig 147 ezren kapták meg mindkét oltást, 359 ezren pedig csak az első dózist. A vakcina elfogadásának aránya a katonák körében nagyjából megegyezik az Egyesült Államok lakosságának körében regisztrált adatokkal. A Social Science & Medicine című szaklap szerint az amerikaiak 31 százaléka nem tervezi, hogy beadatja a koronavírus elleni oltóanyagot.

| koronavírus járvány, COVID-19, délafrikai variáns
2021-02-19 11:30:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop