Végre egy jó hír az omikronról

Ritkábban okoz súlyos betegséget az omikron variáns, mint a korábbi vírusváltozatok - áll a brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozatról készített jelentésben.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Az UKHSA szerint az omikronnal fertőzött emberek 31-45 százalékkal ritkábban jelentkeznek a sürgősségi osztályon, és 50-70 százalékkal kevesebb a kórházi kezelést igénylő, súlyos megbetegedés.

Miután azonban a brit fertőzési esetszám nagyon magas, így is jelentős lehet a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, szerdán 119 789 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki, eddig a legmagasabb, tesztekkel igazolt napi fertőzési szám a brit járvány kezdete óta. A fertőzöttek számánál sokkal lassabban emelkedik a kórházi kezelésre szoruló betegeké, a Covid-19 halálozásoké pedig továbbra is csökken.

A koronavírus elleni oltás harmadik adagja a beadás után tíz héttel már valamivel kevésbé képes megelőzni a fertőződést, de a súlyos megbetegedés elleni továbbra is véd. Hivatalosan egyelőre még nincs szó arról, hogy az Egyesült Királyságban elkezdenék a negyedik oltás beadását, de az angliai tisztifőorvos erre már utalt.

Az UKHSA-vizsgálat jórészt egybeesik több más új vizsgálattal, de az első olyan, amelyet a brit kormány hivatalos egészségügy-biztonsági hatósága végzett el.

Egy dél-afrikai tanulmány szerint az omikronnal fertőzött páciensek 70-80 százalékkal ritkábban kerülnek kórházba, mint azok, akik a delta variánst kapták el.

Az Imperial College London klinikai vizsgálatának eredménye szerint 40 százalékkal kevesebb a legalább egy éjszakára felvettek száma, az Edinburghi Egyetem tanulmánya pedig a delta okozta fertőzésekhez képest 65 százalékkal kisebb kockázatot mutatott ki az omikronnal fertőzőtteknél.

A brit egészségügyi miniszter csütörtöki nyilatkozatában "jó, biztató hírnek" nevezte ezeket a vizsgálati eredményeket,  de ő is elmondta, hogy az omikron sokkal gyorsabban terjed, mint a delta variáns, és ez a sokkal kisebb megbetegedési arány mellett is sok kórházi kezelést igénylő beteget jelent.

| omikron, brit jelentés
2021-12-24 13:56:09
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop