Világszínvonal Szirákon

Szirákon egy domboldalon található egyszerű házban egy kis családi vállalkozás segít olajozni a világ nagy gyógyszergyárainak kerekeit a koronavírus elleni védőoltás kutatásában.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

A 71 éves Lukács Noémi biológus professzor visszavonultan él Szirákon a szülőfalujában, ahol létrehozott egy céget, illetve üzemet (SciCons), ahol olyan érzékeny genetikai szenzort állított elő, melyből néhány gramm egy évig képes ellátni az egész világ gyógyszeriparát.

"Monoklonális antitesteket állítunk elő" - mondta Lukács a Reuters hírügynökségnek abban az egyemeletes házban, ahol született, de egy részét egy világszínvonalú laboratóriummá alakított át. A fehér por innen érkezik a világ minden tájára, mikrogrammonkéntt.

"Ezek az antitestek felismerik a kettős szálú RNS-t (dsRNS)" - magyarázta. A dsRNS a vírusok replikációjának mellékterméke, képes jelezni egy élő vírus jelenlétét.

De ami még fontosabb, hogy a dsRNS a Pfizer és a BioNTech által használt folyamat mellékterméke, nagy jelentőségű, mert a dsRNS káros lehet az emberi sejtekre, ki kell szűrni a vakcinából. 

Számos szűrési módszer létezik, de a minőségellenőrzés legelterjedtebb módja az, hogy a vakcinát összehozzák Lukács antitestjeivel. A német BioNTech vállalat a Pfizerrel létrehozta COVID-19 vakcináját, amely több mint 90% -ban hatékony.

Az antitestek nem csak azt mutatják ki, hogy van-e dsRNS a vakcinában, hanem azt is jelzik, hogy mennyi. A vakcinát csak akkor lehet beadni, ha előbb teljesen kiszűrik a dsRNA-tól

Az eredmény: több nagy gyógyszergyártó cég képviselője áll az ajtó előtt. 

A kisvállalat gyorsan növekszik, árbevétele mégis csak 124 millió forint volt (alig több mint $400 000) tavaly, nyeresége 52 millió forint. Ezzel öt alkalmazottat tart el és ebből még Szirákon helyi jótékonysági projektekre is jut. 

Lukács Noémit ez nem érdekli, számára elégtétel az RNS módszer alkalmazása, amelyre korábban sokan a homlokukat ráncolták Lukácsnak ez nagyon jó így. Az RNS-kutatás sikere, amire régen csak ráncolták a homlokukat az emberek, elegendő igazolást jelent, felidézve az évtizedes küzdelmet, amikor a tudományos közösség többi része még nem osztozott izgalmában.

A nyugalmazott egyetemi tanár szoros figyelemmel kísérte a vakcináért folyó versenyt, és elsősorban azoknak szurkolt, akik módosított RNS-t használnak. A módosított RNS (mRNS) teljesen új gyógyszercsoport, az első olyan vakcina, amely valószínűleg hatósági jóváhagyást is kap és tömeggyártásra kerülhet. Még további alkalmazások is várhatók, aminek Lukács Noémi nagyon örül.

Egy másik magyar kutató, Karikó Katalin szabadalmaztatta azt a módszert, amely lehetővé teszi az RNS alkalmazását, és azt ígéri, hogy nemcsak a koronavírustól, hanem rengeteg más betegségtől is megszabadítja a világot. Ennek során Karikó - jelenleg a német BioNTech alelnöke, a SciCons vásárlója lett.

A COVID áttörése és más RNS felhasználások szükségessé tehetik Lukács antitestjeinek további felhasználását is, de nem számítanak nagy haszonra.

"Örülnénk, ha többet eladhatnánk belőle" -. "Valószínűleg meg is tesszük. De nem fogunk őrülten meggazdagodni."

A megoldás részeként aratjuk le a jutalmat - mondta

"Együttműködtünk a vakcinagyártók többségével, és szinte az összes mRNS-módszert alkalmazóval" - mondta némi büszkeséggel Johanna Symmons, a lánya, aki a kisvállalat ügyvezetője „Kis csavarok vagyunk ebben a nagy gépezetben”.

|
2020-11-17 11:43:54
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop