WHO: Nincs elég bizonyíték, hogy 60 év fölött is hatásos lenne a kínai vakcina

Közzétette a Sinopharm oltásról adott értékelését az Egészségügyi Világszervezet, a már korábban publikált adatok elemzése alapján. A WHO azt írja, hogy 60 év alatti, egészséges embereknél a vakcina hatásosan előzi meg a koronavírus-fertőzést, de nem lehet meggyőzően kijelenteni, hogy 60 év felettieknél is hatásos lenne az oltás.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Magyarországon viszont elsősorban pont a 60 év felettieket oltották ezzel a szerrel, az eddig beadott Sinopharm vakcinák 93 százalékát ez a korosztály kapta.

A WHO nem azt állítja, hogy az oltás 60 év fölött hatástalan vagy káros lenne, csak hogy nincs elég bizonyíték arról, hogy biztosan hatásos. 

Az értékelés szerint "alacsony mértékben bizonyosak" abban, hogy 60 év felett hatásos a vakcina. Abban pedig „nagyon alacsony mértékben bizonyosak", hogy a Sinopharm vakcina hatásos Covid–19 megelőzésében a krónikus betegeknél.

Továbbá nincs elég adat, hogy a Covid-19 súlyos formája ellen véd-e az oltás, mennyi ideig véd, és szükséges-e emlékeztető oltást adni, véd-e a vírus variánsaitól és kismamáknak beadható-e biztonságosan. (Telex.hu) 

A MTI az alábbi hírt közli

Óriási összeget spórolt meg a magyar gazdaság a keleti vakcináknak köszönhetően - írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden a Facebook-oldalán.

Menczer Tamás a közösségi oldalán közzétett videójában azt mondta: a magyar gazdaságot a zárás alatt napi 10-15 milliárd forint veszteség érte.

Megjegyezte, hogy a 4 millió átoltottat a keleti vakcinák nélkül másfél hónappal később lehetett volna elérni. Ezalatt a másfél hónap alatt a magyar gazdaságot több mint 550 milliárd forintnyi veszteség érte volna - jelentette ki, hozzátéve: ezt az összeget vagy legalábbis a jelentős részét sikerült megspórolni a keleti vakcináknak köszönhetően.

Vagyis az orosz és a kínai vakcina beszerzése - az életmentés és az újraindítás mellett - gazdasági szempontból is jó döntés volt - fogalmazott az államtitkár, hangsúlyozva, "minél többen oltatjuk be magunkat, annál előbb kapjuk vissza régi életünket".

| koronavírus járvány, Sinopharm, WHO
2021-05-04 17:28:24
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop