Zsúfolt intenzív osztályok, zsúfolt krematóriumok: a COVID felforgatja a kínai városokat

Az AP ujságíróinak drámai jelentését közöljük a kínai járványhelyzetről.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: Hong Kong Free Press

Yao Ruyan eszelős léptekkel járkált egy megyei kórház lázas klinikája előtt a kínai ipari Hebei tartományban, 70 kilométerre délnyugatra Pekingtől. Anyósa COVID-19-fertőzött, és sürgős orvosi ellátásra volt szüksége, de a közeli kórházak tele voltak.

– Azt mondják, itt nincsenek ágyak – kiabálta a telefonjába.

Miközben Kína az első nemzeti COVID-19 hullámmal küzd, a Pekingtől délnyugatra fekvő kisvárosokban és településeken a sürgősségi osztályok túlterheltek. A sürgősségi osztályok elküldik a mentőket, a betegek hozzátartozói üres ágyakat keresnek, a betegek pedig a kórházi folyosókon az ágyhiány miatt padon és a padlón hevernek.

Yao idős anyósa egy hete betegedett meg a koronavírusban. Először egy helyi kórházba mentek, ahol a vizsgálatok tüdőgyulladás jeleit mutatták. De a kórház nem tudta kezelni a súlyos COVID-19 eseteket, közölték Yaoval. Azt mondták neki, hogy menjen el a szomszédos megyék nagyobb kórházaiba.

Miközben Yao és férje kórházról kórházra autóztak, azt tapasztalták, hogy az összes kórterem megtelt. A Yao szülővárosától egy óra autóútra fekvő Zhuozhou Kórház volt a legutolsó csalódás.

Yao a recepciós pult felé rohant, tolószékek mellett. Még egyszer azt mondták neki, hogy a kórház tele van, és várnia kell.

– Dühös vagyok – mondta Yao könnyezve, miközben a helyi kórház röntgenképeit szorongatta. „Nincs sok reményem. Sokáig voltunk kint, és félek, mert nehezen lélegzik.

Az Associated Press újságírói két nap alatt öt kórházat és két krematóriumot kerestek fel Baoding és Langfang prefektúrák városaiban és kisvárosaiban, Hebei tartomány középső részén. Ez a terület lett a kínai járvány első epicentruma, miután az állam novemberben és decemberben lazított a COVID-19 elleni védekezésen. Hetekig csendes volt a régió, mivel az emberek megbetegedtek és otthon maradtak.

Mára sokan meggyógyultak. Manapság a piacok nyüzsgőek, az éttermek zsúfolásig megtelnek, az autók pedig dudálnak a zsúfolt forgalomban, még akkor is, ha a vírus Kína más részein is terjed. Az elmúlt napokban az állami médiában megjelent hírek azt mondták, hogy a térség „újrakezdi a normális életet”.

Zsúfolásig megtelt sürgősségi osztályok, miközben a COVID feldúlja a kínai városokat

De Hebei központi sürgősségi osztályain és krematóriumaiban az élet minden, csak nem normális. A fiatalok visszamennek dolgozni, viszont Hebei idősei közül sokan válságos állapotba kerülnek. Ahogy elárasztják az intenzív osztályokat és a temetkezési irodákat, ez a Kína többi része jövőjének előhírnöke lehet.

A kínai kormány mindössze hét COVID-19-halálozásról számolt be, mióta december 7-én feloldották a korlátozásokat, így az ország összes áldozatainak száma 5241-re emelkedett. Kedden egy kínai egészségügyi tisztviselő azt mondta, hogy Kína csak a tüdőgyulladásban vagy a légzési elégtelenségben bekövetkezett haláleseteket veszi figyelembe a hivatalos COVID-19-halálozásban, ez kizár sok olyan halálesetet, amelyet más helyeken a COVID-19-nek tulajdonítanának.

A szakértők egymillió és kétmillió közötti halálesetet prognosztizáltak Kínában a jövő év végéig, és az Egészségügyi Világszervezet egyik vezető tisztviselője arra figyelmeztetett, hogy Peking számolási módja „alulbecsüli a halálos áldozatok valós számát”.

A Zhuozhou-i Baoding No. 2 kórházban szerdán a betegek tolongtak a sürgősségi osztály folyosóján, légzőkészülék segítségével lélegeztek. Egy nő sikoltozott, miután az orvosok közölték vele, hogy egy szeretettje meghalt.

A sürgősségi annyira zsúfolt volt, hogy a mentőket továbbküldték. Egy egészségügyi dolgozó rákiáltott a hozzátartozókra, akik a kiérkező mentőautóból beterelték a beteget.

– Ezen a folyosón nincs oxigén vagy áram! – Ha még oxigént sem tud adni neki, hogyan mentheti meg?

A hozzátartozók elmentek, visszaemelték a beteget a mentőautóba. 

A régióban a két nap alatt az AP újságírói mintegy harminc mentőautó mellett haladtak el. Az egyik Peking felé vezető autópályán két mentőautó követte egymást, villogó lámpákkal, a harmadik pedig az ellenkező irányba haladt el mellette. A diszpécserek túlterheltek, a pekingi városi tisztviselők szerint a hónap elején hatszorosára nőtt a segélyhívások száma.

Egyes mentők a temetkezési irodák felé tartanak. Egy alkalmazott szerint a Zhuozhou krematóriumban a kemencék túlóráznak, miközben a dolgozók nehezen bírnak az elmúlt héten megugrott haláleseteket. Egy temetkezési cég dolgozójának becslése szerint naponta 20-30 holttestet égetnek el.

„Annyi ember halt meg” – mondta Zhao Yongsheng, a helyi kórház közelében lévő temetkezési cég egyik dolgozója. „Éjjel-nappal dolgoznak, de nem képesek elégetni mindet.”

A Zhuozhou-tól körülbelül 20 kilométerre délre fekvő Gaobeidianban található krematóriumba egy 82 éves nő holttestét hozták Pekingből, kétórás autóútra, mert a kínai fővárosban zsúfolásig megteltek a temetkezési irodák.

„Azt mondták, 10 napot kell várnunk” – mondta Liang, az unokája, és csak a vezetéknevét adta meg.

A nagymama nem volt beoltva, tette hozzá Liang, amikor koronavírus-tünetei voltak, és utolsó napjait egy pekingi intenzív osztályon töltötte légzőkészülékre kötve.

Csütörtökön több mint két órán keresztül a Gaobeidian krematóriumban az AP újságírói három mentőautót és két kisteherautót figyeltek meg a holttestekkel. Körülbelül száz ember verődött össze csoportokban, néhányan hagyományos fehér kínai gyászruhában. Temetési papírt égettek el és tűzijátékot indítottak.

– Sok minden volt! – mondta egy dolgozó, amikor a COVID-19-ben elhunytak számáról kérdezték, mielőtt Ma Xiaowei temetkezési igazgató közbelépett, és elvitte az újságírókat, hogy találkozzanak egy helyi önkormányzati tisztviselővel.

Miközben a tisztviselő hallgatott, Ma megerősítette, hogy több hamvasztás történt, de azt mondta, nem tudja, hogy a COVID-19-hez köze van-e. A többlethalálokért a tél beköszöntét tette felelőssé.

„Ebben a szezonban minden évben több van” – mondta Ma. „A járvány nem igazán jelent meg” a halálos áldozatok számában – mondta, miközben a tisztviselő hallgatott és bólogatott.

Bár elmondásokon alapuló bizonyítékok és modellezések azt sugallják, hogy nagyszámú ember fertőződik meg és hal meg, egyes Hebei tisztviselők tagadják, hogy a vírusnak nagy hatása lett volna.

"Nincs robbanás az esetekben, minden ellenőrzés alatt áll" - mondta Wang Ping, a Gaobeidian Kórház vezetője a kórház főkapuja előtt. "A betegek száma enyhén csökkent."

Wang elmondta, hogy a kórház 600 ágyának csak a hatoda volt foglalt, de nem engedte be az AP újságíróit. Két mentőautó érkezett a kórházba a fél óra alatt, amíg az AP újságírói jelen voltak, és a beteg hozzátartozója azt mondta az AP-nak, hogy elküldték Gaobeidian sürgősségi osztályáról, mert az megtelt.

Harminc kilométerrel délre, Baigou városában Sun Yana sürgősségi osztályos orvos őszinte volt, még akkor is, amikor a helyi tisztviselők hallgattak.

"Több a lázas ember, a betegek száma valóban nőtt" - mondta Sun. Habozott, majd hozzátette: – Nem tudom megmondani, hogy még elfoglaltabb lettem-e vagy sem. Sürgősségi osztályunk mindig is elfoglalt volt.”

A Baigou New Area Aerospace Hospital csendes és rendezett volt, üres ágyakkal és rövid sorokkal, amikor az ápolónők fertőtlenítőszert permeteztek. A munkatársak elmondták, hogy a COVID-19-betegeket el kell különíteni másoktól, hogy megelőzzék a keresztfertőzést. Hozzátették azonban, hogy a súlyos eseteket a nagyobb városok kórházaiba irányítják a korlátozott orvosi felszerelések miatt.

A mintegy 60 000 lakost számláló Baigou intenzív osztályának hiányossága országos problémát tükröz. Szakértők szerint a kínai falvakban és városokban, ahol Kína 1,4 milliárd lakosából mintegy 500 millió ember él, az egészségügyi erőforrások messze elmaradnak a nagyvárosoktól, például Pekingtől és Sanghajtól. Egyes megyékben nincs egyetlen intenzív osztályos ágy sem.

Ennek eredményeként a kritikus állapotú betegek kénytelenek nagyobb városokba menni kezelésre. Bazhou városában, a Baigoutól 40 kilométerre keletre fekvő városban száz vagy több embert zsúfoltak össze a Langfang No. 4 Népi Kórház sürgősségi osztályán csütörtök este.

Az őrök igyekeztek visszaszorítani a tömeget, miközben az emberek a helyükért lökdösődtek. Mivel nem volt hely az osztályon, a betegek a folyosókra és a folyosókra ömlöttek. Beteg emberek takarókon hevertek a padlón, miközben a személyzet őrjöngve gurgatta a szellőzőket. Egy folyosón féltucatnyi beteg zihált a fémpadokon, miközben oxigéntartályokból pumpáltak levegőt az orrukba.

Egy CT-szoba előtt egy padon ülő nő zihált, ahogy a takony az orrlyukaiból a gyűrött ruhájára csöpögött. Egy férfi elterült a hordágyon a sürgősségi osztály előtt, miközben az egészségügyi dolgozók elektródákat ragasztottak a mellkasára. A bejelentkezési pultnál egy zsámolyon ülő nő levegő után kapkodott, miközben egy fiatal férfi fogta a kezét.

„A családomban mindenki COVID-fertőzött” – mondta egy férfi a pultnál, miközben négy másik figyelemért kiáltott a háta mögött. – Milyen gyógyszert kaphatunk?

A folyosón egy férfi lépkedett, miközben a mobiljába kiabált.

– Robbanásszerűen megnőtt az emberek száma! mondta. – Itt semmiféle ellátást nem kaphatsz, túl sok ember van.

Nem volt világos, hogy hány beteg volt COVID-19-es. Néhányuknak csak enyhe tünetei voltak, ami egy másik problémát illusztrál, a szakértők szerint: Kínában az emberek nagyobb mértékben támaszkodnak a kórházakra, mint más országokban, ami azt jelenti, hogy könnyebben túlterhelődnek a sürgősségi egészségügyi erőforrások.

Az AP újságírói több mint két órán keresztül szemtanúi voltak, amint fél tucat vagy több mentőautó érkezett a kórház sürgősségi osztályához, és felrakta a kritikus betegeket, hogy más kórházakba sprinteljenek, még akkor is, amikor az autók tucatnyi új beteggel érkeztek.

Egy bézs színű kisteherautó húzott be a sürgősségire, és kétségbeesetten dudált a várakozó mentőautóra. "Mozogj!" – kiáltotta a sofőr.

– Gyerünk, gyerünk! – kiáltotta valaki. Öt ember emelt ki egy takarókba csomagolt férfit a furgon hátuljából, és azonnal kórházba szállították. A zsúfolásig megtelt kórteremben a biztonsági őrök kiabáltak: „Út, utat!”

Az őr megkért egy beteget, hogy mozduljon meg, de meghátrált, amikor egy hozzátartozója vicsorgott rá. A kötegelt férfit inkább a padlóra fektették, oda-vissza szaladgáló orvosok között. "Nagypapa!" – kiáltott egy nő a beteg fölé görnyedve.

Az egészségügyi dolgozók elrohantak egy lélegeztetőgépért. – Ki tudod nyitni a száját? – kiáltotta valaki.

Ahogy ráhelyezték a gépre, a férfi könnyebben kezdett lélegezni.

Mások nem voltak ilyen szerencsések. A másik ágyat körülvevő rokonok zokogni kezdtek, amikor egy idős nő állapota rosszabbodott. Egy férfi rongyot húzott a nő arcára, és némán álltak, mielőtt a testét elmozdították volna.

Perceken belül egy másik beteg vette át a helyét.

| Covid-19, Kína
2022-12-29 13:35:19
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop