Az uniós országok beengedik a WHO által jóváhagyott vakcinával beoltottakat

Az Európai Unió országai kedden megállapodtak abban, hogy megnyitják határaikat aok előtt, akiket a WHO által engedélyezett vakcinákkal oltottak be COVID-19 ellen.


Meddig véd a COVID-19 elleni védőoltás?

A COVID-19 elleni védőoltás védőhatása már az első néhány hónapban csökkenhet . Az Egészségügyi Világszervezet ( WHO ) által a Lancetben közölt metaanalízis szerint az oltás hatékonyságának körülbelül 20%-os csökkenésével kell számolni az első 6 hónapban.


A favipiravir koronavírus elleni alkalmazásának tudományos alapjai

Az alábbi cikkben közöljük az MTA közleményének kivonatát, a teljes szöveg a lap alján lévő linkre kattintva olvasható.


Hosszú COVID: minden harmadik idősebb felnőttnél más betegségek alakulnak ki a felépülés után

Minden harmadik 65 év feletti amerikainál a COVID-19-ből való felépülést követő első 120 napban újabb betegség alakult ki. A British Medical Journalban megjelent publikáció szerint ( BMJ, 2022; DOI: 10.1136/bmj-2021-068414 ), ez az arány magasabb volt, mint a SARS-CoV-2 fertőzés nélküli két összehasonlító csoportban.


A Novavax vakcina még serdülőkorban is magas védőhatást ér el

Az első, Észak-Amerikában és Európában jóváhagyott fehérjealapú koronavírus vakcina, a Nuvaxovid gyártója a serdülőkorúakra kívánja kiterjeszteni. Az alap egy klinikai vizsgálat adatai, amelyben a 12-17 éves korosztályban két NVX-CoV2373 oltás közel 80%-os védőhatást ért el. Ez derül ki a gyártó sajtóközleményéből, a publikáció függőben van.


Az omikron új alvariánsa csak „bújócskázni” próbál

A hagyományos PCR teszt nagy pontossággal mutatja ki az omikron BA.2-es alvariánsát is


Az emlékeztető oltás után 97-szer ritkább a COVID-19 miatti halálozás

Az Egyesült Államokban naponta 2500 ember hal meg a COVID-19-ben. A legtöbben nem oltottak. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention , CDC ) új adatai szerint két oltás után 14-szeresére csökken a COVID-19 miatti halálozás kockázata, az emlékeztető oltás után a kockázat még 97-szeresnél is alacsonyabb.


Robokapszulában bevitt mRNS-oltást tesztelnek

A koronavírus elleni oltás (nem túl közeli jövőben) intramuszkuláris injekció nélkül is lehetséges lehet. Az amerikai biomérnökök egy kapszulát mutatnak be, amely lenyelés után önállóan képes injektálni az mRNS-t a gyomor falába.


Lehet, hogy tovább tart a járvány a reméltnél

Szakértők szerint az omikron egy valószínűleg még könnyebben átvihető alváltozata a jelenlegi fertőzési hullám meghosszabbodásához vezethet


Teljes jóváhagyást kapott a Moderna vakcinája az USA-ban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina - jelentette be hétfőn az FDA.


| | | | 5 | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop