Hirdetés

Támad a calici vírus

A calici vírus neve latin eredetű és a kórokozó formájára utalva, kelyhet jelent. A vírustörzsnek 32 különböző tagja van, valójában azonban nem mindegyik kehely alakú…

calici vírus, vírusfertőzés |

InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K


A hasmenéses és hányásos tüneteket okozó kórokozó két betegséget is terjeszt, ebből az ételmérgezés a könnyebb lefolyású. A calici vírustörzs másik tagja a felelős ugyanis a Hepatitis E (HEV) kialakulásáért is, ami nagyon veszélyes lehet: a fertőzött terhes kismamák esetében 10-20 százalékos a halálozási arány. (Az epidemiológusok szerint, hazánkban ennek a változatnak a felbukkanása kevéssé valószínű.)

A calici vírusok családjába tartozó kórokozókról régóta tudni, hogy képesek állatokat megfertőzni, de hogy emberben is megbetegedést okozhatnak, arra csak az 1990-es évek elején derült fény.

A vírus az emberekben kétféle betegségért is felelős lehet: a Magyarországon az elmúlt időben többször is feltűnt, elsősorban hányással és hasmenéses tünetekkel járó ételmérgezésért (gastroenteritis), illetve Hepatitis E-ért (HEV).

Az előbbinek a tünetei - a felsoroltak mellett - a hányinger, a hasi fájdalom, és alacsony láz is. A fertőzés fejfájással és izomfájdalommal is járhat.

Lappangási ideje rövid, mindössze 1-2 nap, és a tünetetek sem tartanak 3 napnál tovább. Hogy a vírus krónikus megbetegedést, vagy maradandó károsodást okozna, arra nincsenek adatok. Ugyanakkor a gyermekeket könnyebben megfertőzi, mint a felnőtteket.

Leginkább az elmaradottabb országokban jellemző az e vírustörzsbe tartozó Hepatitis E (HEV) jelenléte. Ez a kórokozó, leginkább a 15-40 éves korosztályt támadja meg, lappangási ideje 2-8 (általában 5-6) hét, és a Hepatitis A-hoz (májgyulladáshoz) hasonló tüneteket okoz.

Ezek közé tartozik a rossz közérzet, a lehangoltság, az étvágytalanság, a hányinger, a hányás, a sötét vizelet és a sárgaság.

A HEV máig ismeretlen okból ugyan, de sokkal súlyosabb lefolyású terhes nők esetében: a halálozási arány náluk 10-20 százalék, szemben - az átlagos - 0,5-3 százalékkal. A calici vírusok széklettel, illetve a szájüregen és a légutakon keresztül fertőznek. A HEV leggyakrabban azonban a szennyezett vízzel terjed.

calici vírus, vírusfertőzés

2018-10-04 18:15:03

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop