Hirdetés

Vannak "jó" vírusok is?

Azt mindnyájan tudjuk, hogy szervezetünkben élnek jó és rossz baktériumok. De vannak-e jó vírusok is, vagy minden vírus rossz?

vírusok, víruskutatás |

InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Kezdve az élesztőgombától, amitől megkel a kenyér és erjed a sör, egészen az antibiotikumot termelő baktériumokig egy sor természetes organizmusról kiderült, hogy hasznos az emberek számára. Vajon a vírusok is lehetnek hasznosak?

Lehet egy sor vírus, amely valamilyen módon előnyös az emberek számára - a között a több millió között, amit még nem ismerünk vagy nem tanulmányoztunk.

Nem lehetetlen, hogy egy vírus jótékony hatású legyen. A legtöbb vírus parazita- gazdasejtre van szükségük a szaporodáshoz, és ahhoz, hogy más sejteket megfertőzzenek. Úgy fejlődtek, hogy az előnyös legyen a fönnmaradásukhoz'. Más szóval, nem harapnak bele abba a kézbe, amely táplálja őket, tehát nem mindig ártalmasak a gazdasejtekre, amelyektől függenek.

Egyik ismert vírus, amelynek jótékony hatása van - legalábbis a holland tulipántermesztők számára - a tulipán mozaikvírus. Ettől a vírustól csíkosak lettek a tulipánok, így aztán a termesztők borsos áron adhatták el őket.

Sok biotechnikai cég is azon dolgozik, hogy arra ösztönözze a vírusokat, állítsanak elő a gyógyászatban hasznosítható anyagokat. A himlő vírusa például ösztönzi a bőrsejtek növekedését, ettől lesznek a csúf kiütések. Míg a himlővel való fertőzöttség életveszélyes lehet, a kutatók azon kísérleteznek, hogy olyan nem-halálos adagokat állítsanak elő a vírusból, ami elősegíti a bőrképződését, például égési sérüléseknél. 

Mások a vírusok által használt ügyes trükköket próbálják meg kihasználni. Például, ha egy sejtet megtámad egy vírus, az a sejt ''idegennek'' tűnik az immunsejtek számára, amelyek megkeresnek és elpusztítanak minden olyan idegen anyagot, ami árthat a szervezetnek. Némelyik vírus álcázni tudja magát, miután megtámadott egy sejtet, úgyhogy a sejtet, amelyben lakik, nem támadja meg. Ha a tudósok kordában tudnák tartani ezt az álcázó technikát vagy arra használni a vírusokat, hogy ugyanezt az álcázó ''szolgáltatást'' elvégezzék, sikeresebben lehetne küzdeni az ellen, hogy az immunrendszer kivesse magából például a beültetett szerveket vagy az átültetett bőrt.


vírusok, víruskutatás

2020-03-26 18:25:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop