Útmutató a nyugat-nílusi vírus által fenyegetett területek számára

A Centers for Disease Control and Prevention egyértelmű útmutatásokat közölt azon területek számára, ahol nyugat-nílusi vírussal fertőzött madarak élnek.

nyugat-nílusi vírus, vírus, Infectio, fertőzés, szunyog, nyugat-nílusi vírus, vírus, szúnyog | The New York Times Health News Service   Medincorp | McKenna, M. A. J.

Jelenleg ezek a területek New York és vonzáskörzete, ahol az elmúlt nyáron felbukkant az Afrikából behozott vírus, amely 62 embert fertőzött meg, közülük heten meghaltak. Ezen a nyáron eddig 26 fertőzött madarat találtak - 21 varjút, 4 szajkót és egy héját - New York és New Jersey állam öt megyéjében.

Georgiában még nem jelent meg a nyugat-nílusi vírus - Maryland volt a legdélebbi vidék, ahol egy döglött varjút találtak az elmúlt ősszel - de a közegészségügyi hatóságok azt jósolják, hogy felbukkanása elkerülhetetlen a délre költöző madarak útvonala mentén.

A vírust, amellyel 1999 augusztusa előtt soha még nem találkoztak az Egyesült Államokban, a fertőzött madaraktól szúnyogok adják át a lovaknak és az embernek. Az esetek egy kis százalékában a vírus potenciálisan halálos agy- és gerincvelő-duzzanatot okoz, amelyre jelenleg nem ismeretes semmiféle gyógymód.

A CDC szerint azokon a területeken, ahol vírust találtak, a következő intézkedéseket kell megtenni:

- Erősíteni a felügyeletet és a vírus nyomon követését olyan módszerekkel, mint a szúnyogirtás, az elhullott madarak vizsgálata és ún. "őrszemek", pl. kijelölt mennyiségű csirkék vérének időnkénti ellenőrzése.

- Megerősíteni a közpénzekből finanszírozott szúnyogirtást, a lárvák elpusztítását és a kifejlett egyedek irtását a fertőzött madarak vagy szúnyogok fellelési helyétől számított 2 kilométeres körzteben.

- Azokon a területeken, ahol megerősítették, hogy emberre is átterjedt a vírus, repülőgépes szúnyogirtást tervbevenni.

- Felvilágosítani a lakosságot, hogy a házaik közelében fedjék be vagy eresszék le az állóvizeket, valamint arra ösztönözni az embereket, hogy használjanak rovarirtókat valamint védőruházatot a fertőzött területeken.

Gerorgia állam már részesült CDC-támogatásban egy nyugat-nílusi-vírust ellenőrző program beindításához; a Division of Public Health felhívta a lakosság figyelmét, hogy ha ismeretlen okból elhullott madarat találnak, jelentsék a helyi egészségügyi hatóságoknak.

Bár ebben a körzetben még nem találkoztak a nyugat-nílusi vírussal, "érdemes körülnézni, hogy a lakóhelyünk körül nincs-e a szúnyogok tenyészésére kedvező terület, használaton kívüli medence vagy kis tó, használt autógumikban összegyűlt víz" - mondta dr. Stephen Ostroff a CDC-n belül működő National Center for Infectious Diseases igazgatója, a vírusellenes kampány koordinátora.

"Nagyon fontos, hogy az emberek szüntessék meg azokat az állóvizeket, ahol szúnyogok tenyészhetnek. A kockázat további csökkentése érdekében használjanak szúnyogriasztó krémeket és védőruházatot."

Megjelent: Cox News Service

| nyugat-nílusi vírus, vírus, Infectio, Fertőzés, szúnyog
2002-07-31 17:20:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop