A szúnyog által hordozott vírus Boston felé tart

BOSTON - Egy nappal azután, hogy az állam lakói felfedezték, hogy a potenciálisan halálos nyugat-nílusi vírus a part mentén felkerült Massachusettsbe, a csütörtökön megtalált második fertőzött varjú után a hatósági tisztviselők kijelentették, hogy a szúnyogok hordozta vírus az egész államban elterjedhet.

A betegséget hordozó madarak gyakran az első jelei annak, hogy a vírus hamarosan megjelenhet szúnyogoknál és embereknél. A madarak nem tudják átadni az embernek, de hordozókként szolgálnak: a szúnyog megcsípi a madarat, megkapja az egzotikus encephalitis-vírust, majd megcsípi az embert.

A fertőzött varjakat Hopkintonban és Boston Jamaica Plain városnegyedében találták.

Csakúgy, mint New Yorkban, ahol a vírus először tűnt fel a nyugati féltekén és hét embert megölt a tavalyi év folyamán, a massachussetsi hatóságok is azonnal elrendelték a széles körű rovarirtó permetezést.

Mivel New Yorkban vitákat váltott ki a légi permetezés, a közegészségügyi hatóságok úgy döntöttek, hogy Bostonban teherautókról permeteznek, hasonló módon irtják a rovarokat Hopkintonban és környékén is.

"A legtöbb embernél, aki megkapja a nyugat-nílusi vírust, nem jelentkeznek tünetek, de mindezt azért csináljuk, hogy megakadályozzuk néhány ember súlyos megbetegedését" - jelentette ki dr. Alfred DeMaria jr., az állam járványügyi hivatalának igazgatója. Azt tanácsolták a lakosságnak, hogy hosszú ujjú ruhát és nadrágot viseljenek, ha napszállta és hajnal között a szabadban tartózkodnak, amikor a szúnyogok a legaktívabbak.

Bár ebben az évben humánfertőzéses esetet nem jelentettek, egy 12 éves kislányt Jamaica Plainből a bostoni Children’s Hospitalba vittek, hasonló tünetekkel, mint amilyeneket a nyugat-nílusi encephalitis okoz. Mind a kórházi, mind a közegészségügyi hatóságok rámutattak azonban, hogy a magas láz és a delírium egy sor más betegség kísérőjelensége is lehet. Egyetlen más nagyobb kórház sem jelentette, hogy  nyugat-nílusi vírus tüneteivel beteget szállítottak volna be hozzájuk.

A második fertőzött madarat Hopkintonban találták, ahogy július 21-én az úton tántorgott. Nem sokkal azután pusztult el, hogy az állatellenőrzők megtalálták. A tesztek megerősítették, hogy az amerikai varjúnak nyugat-nílusi vírus támadta meg a veséjét és az agyát. Az első fertőzött madarat Willow Pond mellett, a Brookline-Jamaica Plain közötti határon találták július 22-én. A madarak a 10 napos lappangási idő után általában belehalnak a vírusferőzésbe.

Szerte Massachusetts államban aggódó lakosok telefonáltak a közegészségügyi hatóságoknak, hogy beteg vagy döglött madarat találtak. A vírus egy sor gazda-madárban megélhet, így a csirkéban és a héjában is. A Centers for Disease Control and Prevention felhívása után Massachusettsben 49 madarat vizsgáltak meg.

A nyugat-nílusi vírus, amelyet 1937-ben, Ugandában diagnosztizáltak először, 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. Míg Ázsiában és Európában fel-felbukkant, tavalyig egyszer sem fordult elő az Egyesült Államokban.

Az idén nem jelentettek egyetlen esetet sem, de encephalitist okozó vírust hordozó szúnyogokat találtak a nyár folyamán New Yorkban és környékén, valamint a connecticuti Stamfordban.

A legtöbben, akik megfertőződtek a vírussal, nem tudnak róla, mert a tünetek hasonlítanak az influenza szimptómáira. A fiatalok, az idősek és betegek azonban súlyosan megbetegedhetnek, ami halállal is végződhet.

Míg igen fontos, hogy ezeket az embereket megvédjék, sok lakos fejezte ki aggályait amiatt, hogy a szúnyogirtó szer ártalmas lehet az egészségre.

Nem Yorkban a környezetvédők a rovarirtó szerek veszélyeire hivatkozva sikertelenül pert indítottak, hogy megakadályozzák a Central Parkban a szúnyogirtást.

Massachusettsben az állam a tervek szerint Resmethrint kíván használni, ez a krizantémban található természetes rovarölő anyag szintetikus változata. Ha napnak, fénynek vagy víznek van kitéve, a rovarölő szétbomlik és a vele érintkezésne lépő szúnyogok 90 százalékát elpusztítja.

"Nyilvánvalóan fel kell vennünk a harcot a vírussal, de eközben nem akarunk új egészségügyi problémát okozni azzal, hogy a lakosokat kitesszük a rovarirtók által okozott veszélyeknek" - jelentette ki Matt Wilson a Toxic Actions Center nevű nonprofit közegészségügyi szolgáltató csoport szóvivője.

Nagy dózisban a Resmethrin embereknél hányingert és szédülést, szélsőséges esetekben görcsöket, esetleg halált is okozhat.

A szakemberek megnyugtatták a lakosságot, hogy a rovarirtók biztonságosak, valójában már több helyen rendszeresen használják őket szúnyogirtásra. Kifejlett egyedeknél a Resmethrint alkalmazzák, míg egy baktérium alapú lárvaölőt az állóvizekbe szórnak, ahol a moszkitólárvák tenyészhetnek.

Ezek a módszerek azért igen fontosak most, mert a nemrégiben hullott esők után számos pocsolya maradt, ahol a következő 7-10 nap során szúnyogok milliói kelhetnek ki.

Megjelent: The Boston Globe

| vírus, nyugat-nílusi vírus, szúnyog, Virusos betegség, Viralis betegség, Vírus okozta betegség, Vírusbetegségek, Vírusinfectiók
2002-07-31 17:27:04
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop