"Őrszem" csirkék az első vonalban a nyugat-nílusi vírus ellen

HENDERSONVILLE, USA - A keleti partot váratlanul megtámadó, a harmadik világból érkezett kórokozó, a nyugat-nílusi vírus elleni legjobb védelem az észak-karolinai park egyik mocsaras sarákban ül.

nyugat-nílusi vírus, csirkék, madarak, Infectio, fertőzés, nyugat-nílusi vírus | The New York Times Health News Service   Medincorp | McKenna, M. A. J.

És kotkodácsol.

Öt fehér csirke kapirgál egy összetákolt ketrecben másfél méterre a földtől, hogy védve legyenek a ragadozóktól. Jerry Robinson, egy Henderson megyei mérnök minden nap megeteti őket, vizet ad nekik és összeszedi a tojásaikat. Kéthetente az egyik szárnyuk alól egy kis vért vesz, majd a megyei egészségügyi osztályon a vért centrifugázzák, lefagyasztják és elküldik Raleigh-be a laboratóriumba, hogy megvizsgálják, nem fertőzöttek-e a csirkék.

Az afrikai vírus, amely 12 hónap alatt 12 embert megölt, 56-ot megbetegített és vadmadarak ezreit pusztította le Massachusettstől Marylandig - és amelyre nincs védőoltás - még nem jelent meg a Henderson megyei csirkéknél, sem más, szerte az államban kihelyezett "őrszemeknél".

De Észak-Karolina - és a szomszédos államok - egészségügyi hatóságai attól tartanak, hogy ez nem marad így.

"A nyugat-nílusi vírus valószínűleg az év vége felé éri el Észak-Karolinát - mondta dr. Nolan Newton, az állam környezetvédelmi és természetes erőforrás-minisztrériumának munkatársa. - Ha most nem is, jövő nyáron biztosan felbukkan.

A nyugat-nílusi vírus a nyár legfenyegetőbb kórokozója. Mint a hantavírus 1993-ban, az Ebola 1995-ben és a Hong Kong-i influenza 1997-ben - valamint egy új, rágcsálók terjesztette vírus, amelyről csütörtökön jelentették, hogy 3 nőt ölt meg Kaliforniában - emlékeztet minket, mennyire könnyen képesek ezek a kórokozók megtámadni az állatokat, majd fajt váltva meglepetésszerűen átterjedni az emberre is.

A közegészségügy szakembereit azonban másra is emlékezteti: az  eddig csak a Harmadik Világot fenyegető fertőző betegségek most a fejlett országokat is sújtják.

"A nyugat-nílusi vírus megmutatta, hogy az új betegségek bármikor, teljesen váratlanul is támadhatnak - modnja dr. Peter Daszak a University of Georgia vadon élő állatok betegségeivel foglalkozó szakorvosa. - Globalizált bolygónk jele ez, az emberek, állatok és termékeik minden eddiginél gyorsabban járják be a földet."

A vírus tavaly jelent meg New York városában, az idén pedig megerősítették, hogy legalább négy államban terjed, aminek következményeképp országos intézkedések indultak megfékezésére. A Centers for Disease Control and Prevention vezetésével 17 államban működnek együtt a betegség követésében.

Az emberek a nyugat-nílusi vírust a szúnyogoktól kapják, azok pedig a madaraktól. Egyes madárfajok, mint például a csirkék úgy is megfertőződhetnek, hogy nem mutatják a betegség tüneteit: az észak-karolinai csirkék a bányában "őrködő" kanárik felszínen elhelyezett másai.

A közegészségügyi szakemberek jóslása szerint a nyugat-nílusi vírust a valahol északon szúnyogok által megfertőzött költöző madarak hurcolják be Georgia államba. Amikor a madarak leszállnak enni vagy pihenni, helyi szúnyogok megcsíphetik őket, ezek aztán továbbadhatják a vírust más madaraknak és az embernek. Annyi költöző madár vonul végig a délkeleten, hogy egy nemrégiben kiadott CDC-tanulmány szerint Georgia állam déli része akár a vírus jelentős telephelye is lehett: Geroria parti síkságai, Florida és Alabama északi része a New Jersey-n és New Yorkon átvonuló madarak téli lakhelyeiül szolgálnak.

Észak-Karolinában ezen a nyáron volt két szúnyogok által terjesztett és halállal végződő vírusos agyhártyagyulladsásos eset is. Florida és Texas déli részéről folyamatosan jelentenek dengue-eseteket, ez is egy szúnyogok által teljesztett trópusi betegség.

A betegségek terjedését figyelők attól félnek, hogy a helyzet romlani fog. A legtöbb rovarok által terjesztett betegséget a hideg idő beállta megfékezi, mert a szúnyogok nem élik túl a telet. De a bolygónk melegszik: a hollandiai Maastricht egyetemén szúnyog-szakértők által készített tanulmányban azt olvashatjuk, hogy többek között az Egyesült Államok keleti részén is a szúnyogok számára barátságosabb hőmérsékletűvé válik bolygónk, így az általuk hordozott betegségek is jobban terjedhetnek. Georgia malária-veszélyeztetettsége becslések szerint 2020-ra 1,7-szeresére nő. A nyugat-nílusi vírus és más eddig ismeretlen betegségek miatti riadó a közegészségügyi szakemberek szerint nagy részben az egyén ügyévé válik. A rovarok terjesztette betegségek nem árthatnak az embernek, ha nem kapnak esélyt arra, hogy hordozóik csípjenek.

"A közegészségügyben azt tapasztaljuk, hogy az emberek gyakran vállalják a kockázatot, például dohányoznak, amikor az ő kezükben van az irányítás, és nem hajlandók elfogadni a kockázatot, amikor úgy érzik, ők nem urai a helyzetnek, mint például egy szúnyog csípésénél - mondta dr. Susan Lance-Parker, a Georgia Division of Public Health munkatársa. - Így én igyekszem az embereket felvilgosítani, hogy a betegség itt van köztünk, kevés az esélye, hogy megkapják és igenis tehetnek azért, hogy a kockázatot csökkentsék.

Tegyenek szúnyoghálót az ablakra. Ha a szabadban tartózkodnak, öltözzenek fel, és ha ezt nem tehetik, használjanak szúnyogriasztót. És ne tartózkodjanak hosszú ideig kint akkor, amikor a legvalószínűbb, hogy a szúnyogok támadnak."

Megjelent: Cox News Service

| nyugat-nílusi vírus, csirkék, madarak, Infectio, Fertőzés
2002-07-31 17:30:50
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop