Zikaláz - Újabb bizonyítékok

Újabb tudományos bizonyítékokat tártak fel amerikai és brazil kutatók a zikavírus és a súlyos születési rendellenességek, köztük a kisfejűség közötti kapcsolatra két tanulmányban, melyet a Cell Stem Cell című orvosi folyóiratban közöltek.

Zikavírus, zikaláz, kisfejűség, mikrokefália, magzat, agysejt, zikavírus | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az amerikai John Hopkins Egyetem és a Floridai Állami Egyetem szakemberei laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatukban kimutatták, hogy a zikavírus képes gyorsan megfertőzni és károsítani a fejlődésben lévő magzat agysejtjeit, és azonosították, hol képes a legtöbb károsodást okozni a fejlődő magzatban.

A zikavírus azt az idegi őssejtet fertőzi meg, amely az agykéreg fejlődéséért felelős. Ezek az őssejtek ráadásul a vírusszaporodás táptalajának bizonyultak, ami sejthalált idézett elő, illetve tönkretette a sejtnövekedést - állapították meg a kutatók. Hangsúlyozták, hogy tanulmányuk nem bizonyította a közvetlen összefüggést a zikavírus és a kisfejűség között, de feltárta, hol okozhatja a vírus a legtöbb kárt.

A Kaliforniai Egyetem kutatói és a brazíliai Fiocruz Intézet szakembereivel zíkavírus fertőzésre gyanús brazil nők klinikai tesztjeit tanulmányozva kimutatták, hogy a vírusfertőzés számos magzati rendellenességet idézhet elő.

Jóval többről van szó, mint mikrokefáliáról (kisfejűségről). Úgy tűnik, a vírus több fronton képes támadni. A kutatók 88 zikavírus fertőzés jeleivel kezelt terhes nő esetét vizsgálták a Rio de Janeiró-i Oswaldo Cruz Alapítvány klinikáján szeptember és február között. A zikavírussal fertőzött terhesek magzatainak 29 százalékánál találtak súlyos rendellenességeket, köztük elhalt magzatot, agyi érelmeszesedést, placenta rendellenességet, kevés vagy hiányzó magzatvizet, a magzat növekedésének korlátozását, vagy a központi idegrendszer károsodását, amely vakságot is okozhat.

Ezek a nők a várandósság első és második trimeszterében fertőződtek meg. De találkoztunk problémás esetekkel az utolsó trimeszterben is, ami meglepett minket - hangsúlyozta a kutatás vezetője, megjegyezve, hogy két olyan magzathalált tártak fel a terhessség utolsó szakaszában, amelyeknél a korábbi ultrahangvizsgálatok nem mutattak ki semmilyen agyi rendellenességet.

Brazíliában 641 kisfejűséggel született baba közül eddig 82 esetben mutatták ki, hogy anyját a terhesség alatt zikavírus fertőzte meg. A hatóságok úgy vélik, a mikrokefáliával született csecsemők többségénél a kórt az anya fertőzöttsége idézte elő. További több mint 4200 esetet fognak kivizsgálni. Régóta gyanítják, hogy az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett zikavírus, amely felnőtteknél enyhe lefolyású betegséget okoz, várandós nők magzatainál kisfejűséget idéz elő, végérvényesen azonban még nem bizonyították az összefüggést.

| zikavírus, zikaláz, kisfejűség, mikrokefália, magzat, agysejt
2016-03-07 22:05:35
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop