Zikaláz – Átjut a méhlepényen a vírus

Amerikai tudósok először vázolták fel a zikavíru szerkezetét, amely nagyon hasonlít a dengue-víruséhoz, de a két vírus közti különbségek fontosak lehetnek a fertőzés folyamatában - olvasható a Science tudományos folyóirat aktuális számában.

Zikavírus, zikaláz, kisfejűség, mikrokefália, magzat, agysejt, zikavírus | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A vírus burkán lévő, a dengue vírusétól eltérő szerkezeti sajátosságok döntő jelentőségűek lehetnek a fejlődési rendellenesség kialakulásában - véli a tanulmány vezető szerzője Devika Sirohi, az Indiana államban lévő West Lafayette-i Purdue Egyetem munkatársa,.

A flavivírusok - amelyek közé a zikavírus is tartozik - alakja és struktúrája lényegében egyforma, de más és más sejtekbe képesek behatolni, ezért okoznak különböző betegségeket.

A kutatók felfedezték, hogy a zikavírus felszínén lévő speciális fehérje eltérést mutat a dengue vírustól. A legtöbb vírust a vér-agy gát nem engedi behatolni az idegrendszerbe és a méhlepény állja útját, hogy ne jusson el a magzatba. A zikavírusnak azonban valahogy sikerül áthatolnia a placentán, bár még az sem ismert, hogyan zajlik le a fertőzés.

Az új információk segíthetnek a vírus elleni védőoltás és jobb diagnosztikai eljárások kifejlesztésében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az "erős tudományos konszenzusra" hivatkozva először megállapította, hogy összefüggés van a zikavírus-fertőzés és a mikrokefália kialakulása között.

| zikavírus, zikaláz, kisfejűség, mikrokefália, magzat, agysejt
2016-04-04 09:49:43
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop