A WHO szerint kapcsolat van a zikavírus és a mikrokefália kialakulása között

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az "erős tudományos konszenzusra" hivatkozva csütörtöki jelentésében először állapította meg, hogy összefüggés van a zikavírus-fertőzés és a mikrokefália (kisfejűség) kialakulása között.

A nemzetközi szervezet korábban óvatosan csak úgy fogalmazott, hogy "erős a gyanú" arra, hogy a zikavírus és a mikrokefália kapcsolatba hozható egymással.

"Az orvosi kutatások alapján erős tudományos konszenzus alakult ki arról, hogy a zikavírus mikrokefáliát, Guillain-Barre-szindrómát (GBS) és más neurológiai betegséget okozhat" - fogalmazott a közlemény.

A dokumentum szerint 13 országból jelentettek az immunrendszert legyengítő és az idegrendszert károsító, akár bénuláshoz vezető GBS-fertőzéses és mikrokefáliás esteket a magzatkorban bekövetkezett zikafertőzés miatt.

Brazíliában, amelyet különösen súlyosan érintett a zikaláz, zikavírus-fertőzés esetén minden tízezredik élveszületésnél fordul elő 2,8 mikrokefáliás eset, míg a nem fertőzöttek körében minden tízezredik élveszületésre 0,6 mikrokefáliás eset jut.

A WHO emlékeztetett arra, egy Francia Polinéziában most elkészült vizsgálat úgy becsülte, hogy minden tízezer zikavírussal fertőzött nő újszülöttje közül 95-öt érint a kockázat, hogy mikrokefáliás lehet.

A tudósok régóta gyanítják, hogy az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette zikavírus, amely felnőtteknél enyhe lefolyású betegséget okoz, várandós nők magzatainál kisfejűséget idéz elő.

| zikavírus, zikaláz, kisfejűség, mikrokefália, magzat, agysejt
2016-04-04 11:10:21
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop