Zikavírus: méhen belüli kezelés

Egy amerikai kutatócsoport sikerrel tesztelt egereken egy antitest terápiát, amelynek továbbfejlesztett változata megvédheti a méhen belül a magzatokat, ha az anya zikavírus fertőzést kapott. A kutatók eredményeiket a Nature című tudományos folyóiratban közölték.

Zikavírus, zikaláz, kisfejűség, mikrokefália, magzat, antitest terápia, zikavírus | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A szakemberek olyan betegek véréből dolgozták ki az antitest-terápiát, akik a közelmúltban fertőződtek meg, és meggyógyultak. Az egérkísérletekben a kezelés hatására jelentősen csökkent az anyaállat vérében keringő és a méhlepényen keresztül az utódhoz eljutó zikavírusok mennyisége.

A kezelt nőstények kicsinyeinek születésekor kevésbé volt károsodott a méhlepény és a világra jött egerek nagyobbak voltak, mint a terápiában nem részesült anyaállatok kicsinyei.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy évekig tartó tesztelésekre lesz szükség annak kiderítésére, hogy a módszer biztonsággal és hatékonyan használható-e a zikavírussal fertőzött terheseknél. Addig is, más kutatók a zikavírus elleni oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak.

A szúnyogok terjesztette zikavírus Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb és különösen a terhes nőkre veszélyes, mivel mikrokefáliát, vagyis kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál. A mikrokefáliás csecsemők szokatlanul kis koponyával születnek, ez később akadályozza a mentális fejlődésüket.

| zikavírus, zikaláz, kisfejűség, mikrokefália, magzat, antitest terápia
2016-11-09 18:29:26
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop