Zikaláz – antibiotikum?

Antibiotikummal sikeresen állították meg magzati agysejtek laboratóriumi tenyészetében a zikavírus fertőzést. A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) kutatói olyan antibiotikumot - az azithromycint - találtak, amelynek a terhesség alatti szedését biztonságosnak tekintik - olvasható az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) friss számában.

Zikavírus, zikaláz, kisfejűség, mikrokefália, magzat, agysejt, zikavírus | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A zikavírus leginkább azokat az agysejteket fertőzi meg, amelyek bővelkednek az úgynevezett AXL-fehérjében. Ez a fehérje számos sejttípus külső membránján megtalálható. Az AXL-t tartalmazó magzati agysejtek között vannak idegsejtek és úgynevezett elősejtek vagy progenitor sejtek, amelyekből később másfajta agysejtek alakulnak ki és melyek alapvető szerepet játszanak az agy korai növekedésében és fejlődésében.

Az AXL-es sejtek közé tartoznak a mikrogliák, az agy immunsejtjei és a csillagsejtek vagy asztrociták, melyek a jeleket vivő neuronokat segítik. Az AXL-t nem tartalmazó neuronokat nehezen fertőzi meg a zikavírus.

A kutatók megvizsgálták, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) által engedélyezett 2177 gyógyszer közül melyik képes megállítani a zikavírus szaporodását laboratóriumi agysejt tenyészeteken. Több ilyet is találtak, köztük az azithromycin nevű, széles körben használt antibiotikumot.

A kutatást Joseph DeRisi, az egyetem biokémiai és biofizikai tanszékének vezetője, valamint Arnold Kriegstein, az őssejtkutatási központ vezetője irányította.

Az Afrikából származó zikavírust szúnyogok terjesztik. Az enyhe influenzához hasonló tüneteket okozó zikaláz kóros idegrendszeri elváltozást, mikrokefáliát (kisfejűséget) okoz a magzatoknál, ezért a terhesekre különösen veszélyes. A vírus a Guillain-Barré-szindrómaként ismert idegrendszeri betegség kialakulásáért is okolható.

Jelenleg nincs semmilyen gyógymódja a zikaláznak, amely sokszor - ötből négy esetben - tüneteket sem okoz, észrevétlen marad.

| zikavírus, zikaláz, kisfejűség, mikrokefália, magzat, agysejt
2016-12-06 11:18:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop