A fertőzött anyák 5 százalékának a csecsemője rendellenességgel születik

A várandósság alatt zikavírussal fertőződött édesanyák 5 százalékának a csecsemője születési rendellenességgel jön a világra - derült ki az amerikai járványügyi központ (CDC) jelentéséből, amely elsőként dolgozta fel a Puerto Ricóra, Amerikai Szamoára, a Mikronéziai Szövetségi Államokra, a Marshall-szigetekre és az Amerikai Virgin-szigetekre vonatkozó adatokat.

zika-láz, Zikavírus, zikavírus | MTI Hírek13 | MTI
A szakemberek 2016. január 1-je és 2017. április 25-e közöttről származó adatokat elemeztek. Több mint 2500 olyan várandós nő adatait vizsgálták meg, akiknél fennállt a zikavírussal fertőzöttség gyanúja és megszülték a gyereküket.

A kutatók több mint 1500 nő esetében erősítették meg a fertőzöttséget és közülük végül nagyjából 120-an - körülbelül 5 százalék - hoztak világra a zikavírussal összefüggő születési rendellenességgel sújtott csecsemőt.

A várandósság első trimeszterében fertőzött nők 8 százalékának, a második trimeszterben fertőzöttek nagyjából 5 százalékának, míg a harmadik trimeszterben fertőzöttek 4 százalékának született zikavírussal kapcsolatos rendellenességgel a babája, ami azt bizonyítja, hogy a vírus a terhesség egész ideje alatt veszélyes a magzatra nézve.

A zikavírusról már egyértelműen kimutatták, hogy kisfejűséget, egy olyan ritka születési rendellenességet okoz, amelyben a csecsemő a normálisnál kisebb fejkörfogattal és aggyal születik. Ez egész életére kiható fogyatékosságot okoz.

Puerto Rico a hét elején jelentette be, hogy területén véget ért a zikajárvány, az új esetek száma csökken. A CDC ugyanakkor ismét arra szólította fel a várandós nőket, hogy ne utazzanak a szigetországba, valamint olyan helyekre, ahol a főként egyiptomi csípőszúnyogok terjesztette zikavírus még mindig aktív.

A Michigani Egyetem (UM) kutatói ugyancsak a héten közölték azt a tanulmányukat, amely szerint a zikavírust terjesztő szúnyogok ellen jelenleg használt vegyi anyag, valamint egy mezőgazdaságban alkalmazott rovarirtó káros hatással lehet a csecsemők a mozgási képességeire.

| zika-láz, zikavírus
2017-06-10 11:58:16
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop