A zika vírusnak ellenálló szúnyogokat hoztak létre

A zikavírusnak ellenálló szúnyogokat sikerült létrehozni Ausztráliában - közölte az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO), amelynek kutatói egy új tanulmányban számoltak be az eredményeikről.

zika láz, szunyog | MTI Hírek15
A nappal aktív egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) nőstényeinek csípésével, valamint nemi úton is terjedő zika vírus 2015-ben került be a köztudatba, és azóta több mint 70 országban regisztráltak megbetegedéseket. A magzati korban kisfejűséget (mikrokefáliát) okozó vírus főként Latin-Amerikában, azon belül is Brazíliában fertőzött meg sokakat.

A zikaláz miatt több mint 4000 gyermek született rendellenességgel világszerte 2015-ben és a vírus azóta is emberek millióira jelent fenyegetést.

A CSIRO és a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói most egy szintetikus, zikavírus elleni gént fecskendeztek be szúnyoglárvákba, aminek hatására a felnőtt rovarok nem váltak vírushordozókká.

"A további vizsgálatokat követően ezek a szúnyogok egy nap felválthatják az egyiptomi csípőszúnyogok populációit, tovább gyarapítva azoknak a stratégiáknak a tárházát, amelyek a szúnyogfaj megfékezését szolgálják a vírus terjedésének megakadályozása érdekében" – mondta a kutató.

A zikaláz még nem terjedt át Ausztráliára, ám az invazív Aedes aegypti már megvetette a lábát az ország trópusi északi területein.
| zika láz, szúnyog
2019-02-09 17:23:45


A zika vírusnak ellenálló szúnyogokat hoztak létre

A zikavírusnak ellenálló szúnyogokat sikerült létrehozni Ausztráliában - közölte az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO), amelynek kutatói egy új tanulm...


Drónokról szétszórt steril moszkitókkal akadályozzák meg a zikavírus terjedését Brazíliában

Milliószámra szórnak le drónokról steril moszkitókat Brazília egyes részein, hogy akadályozzák a zikavírust terjesztő moszkitók szaporodását.


Több a születési rendellenesség a zikafertőzött amerikai államokban

Több a születési rendellenesség azokban az amerikai államokban, ahol megjelent a szúnyogok terjesztette zikavírus, még akkor is, ha az anyánál nem erősítették meg a v...


Agydaganatot gyógyíthat a zikavírus

A csecsemőknél súlyos agyi deformációt okozó zikavírus új gyógymódot kínál a felnőttek agydaganatára egy friss amerikai kutatás eredményei alapján - írta a BBC h...


ENSZ: elérheti a 18 milliárd dollárt a zikaláz okozta kár Latin-Amerikában

Becslések szerint akár a 18 milliárd dollárt is elérheti a zikaláz által a 2015 és 2017 közötti időszakban okozott gazdasági veszteség Latin-Amerikában - derül ki az...