Hirdetés

Indiában terjed a zikavírus

India északi részén 127-en fertőződtek meg a zikaláz vírusával, és a betegek száma tovább 123 megbetegedést regisztráltak Kánpur körzetben. Kanaudzs körzetből egy, Lachknau városából pedig három esetet jelentettek.

zikavírus, India |

InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

A szükséges egészségügyi intézkedés mellett folyamatban van a kontaktkutatás.

Múlt pénteken az állami egészségügyi hivatal még 108, a zikavírussal megfertőződött emberről számolt be.

Az első esetet október 23-án Kánpur körzetében észlelték, a közelmúltig csak ebben a körzetben mutatták ki a zikavírust, de most a veszélyes betegség egyre szélesebb körben terjed.

A zikaláz különösen veszélyes a gyermekekre, az idősekre, a krónikus betegségben szenvedőkre. A terhesség alatt is veszélyes, mert károsítja a magzatot. 

Indiában a gyakran tünetmentesen zajló betegséget szúnyogok terjesztik. A dél-ázsiai országban lassan véget ér az esős évszak, amely alatt ezek a rovarok drámai mértékben elszaporodnak.

A betegség új jelenség a Hindusztáni-félszigeten, egyes feltételezések szerint Afrikából hurcolták be. Indiában az első hivatalosan feljegyzett járványkitörés a nyugati Ahmadábád városában volt 2017 januárjában. Azóta egyre több esetet jelentenek az országban.

A betegség ellen nincs sem vakcina, sem gyógyszer. Bár a betegség az esetek többségében enyhe lefolyású, kutatók kapcsolatot állapítottak meg a fertőzés és egy több születési rendellenesség, a kisfejűség (mikrokefália), szembetegségl, illetve ízületi rendellenességek és hallászavarokhoz vezető idegkárosodás.

zikavírus, India

2021-11-16 10:21:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop