Legutóbbi cikkek

A tüdőgyulladás fertőző?

Igen, a tüdőgyulladás fertőző lehet, attól függően, hogy milyen típusú tüdőgyulladásról beszélünk.


A WHO szerint nőtt a tuberkulózisos halálozások száma a világjárvány idején.

A becslések szerint 2019 és 2021 között nőtt a tuberkulózis okozta elhalálozások száma világszerte, megfordítva az évek óta tartó csökkenést, mivel a COVID-19 világjárvány súlyosan megzavarta a betegség leküzdésére tett erőfeszítéseket – közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet.


Tbc: egy régi betegség mai képe

Az újságot olvasó ember idegeit gyakran borzolja fel egy olyan hír, hogy határainkhoz közel a középkor és az újkor valamelyik nagy járványos betegsége, a kolera vagy a pestis ütötte fel a fejét. Lényegesen ritkábban lehet olvasni a 19. század legelterjedtebb és legpusztítóbb népbetegségéről, a tuberkulózisról (tbc-ről), magyarul gümőkórról.


Tüdődaganat kórisméje

A tüdődaganat lehetősége akkor merül fel, ha a beteg - elsősorban egy dohányzó ember - folyamatosan köhög, köhögése súlyosbodik vagy egyéb légúti tünete van. Néha a tünetmentes beteg mellkasröntgen képén megjelenő árnyék lehet az első gyanújel.


Hörgőtágulat (bronchiektázia)

A hörgőtágulat (bronchiektázia) egyes hörgőszakaszok visszafordíthatatlan (irreverzibilis) kiszélesedése (dilatáció), amely a hörgőfal károsodása következtében alakul ki.


Mit mutathat meg tüdőnk egészségéről az MRI vizsgálat, a CT és a röntgen?

A COVID pandémia mindenkit ráébresztett arra, hogy mennyire fontos az egészségünk. Már korábban is tudtuk, de azóta még jobban bebizonyosodott, hogy milyen hatalmas segítség az orvosok számára a képalkotó diagnosztika (RTG, CT, MRI vizsgálatok). Igyekszünk kicsit jobban odafigyelni saját, és mások egészségére; tudatosabban törekszünk a prevencióra; komolyabban és nem félvállról vesszük szervezetünk jelzéseit.


Új teszt a tüdőrák korai szűrésére

A tüdőrák kora diagnózisa rendkívül fontos, mivel az idejében elkezdett kezelés nagyobb eséllyel vezet gyógyuláshoz. Kínai kutatók kifejlesztettek egy gyors vértesztet a korai stádiumú tüdőrák szűrésére, az eredmények biztatók.


Tévhitek a tüdőrákról

A tüdőrákkal kapcsolatban sok mendemonda kering, ezeknek jártunk most utána.


Új TBC gyógyszer

A világon elsőként fejlesztettek ki egy új, antibiotikumot nem tartalmazó gyógyszert a tuberkulózis kezelésére a Manchester Egyetem kutatói. A Journal of Medicinal Chemistry című folyóiratban publikált tanulmány szerint ez az első olyan nem antibiotikum alapú készítmény, amellyel sikerrel kezelték a tuberkulózist állatkísérletben.


Atelektázia

Az atelektázia olyan állapot, melyben a tüdő egy része elveszti levegőtartalmát és összeesik.


1 | | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop