Legutóbbi cikkek

Allergiás túlérzékenység okozta tüdőgyulladás (hiperszenzitív pneumonitisz)

A túlérzékenység okozta tüdőgyulladás (más néven hiperszenzitív pneumonitisz vagy extrinsic allergiás alveolitis, vagy allergiás intersticiális pneumonitisz, vagy organikus por eredetű pneumoconiosis) a tüdő kis léghólyagaiban (alveolusok) és körülöttük kialakuló gyulladás, amely a belégzett szerves por, vagy ritkábban kémiai anyag által kiváltott allergiás reakció eredménye.


Goodpasture-szindróma

A Goodpasture-szindróma ritka allergiás megbetegedés, amelyben tüdővérzés és folyamatosan romló veseelégtelenség alakul ki. A betegség általában a fiatal férfiakat érinti. Ismeretlen okból a betegek antitesteket képeznek a vese kiválasztórendszerében, illetve a tüdő apró léghólyagjaiban (alveolusok) és hajszálereiben található egyes szerkezeti elemekkel szemben. Az antitestek gyulladást váltanak ki, amellyel befolyásolják a vese és a tüdő működését. Feltételezhetően ez okozza a betegséget.


Tüdőgyulladás (eozinofil sejtes)

Az eozinofil sejtes tüdőgyulladás, más néven pulmonális eozinofil sejtes szindróma (PIE) a tüdőbetegségek olyan csoportja, amelyben speciális fehérvérsejtek, ún. eozinofil sejtek nagy számban jelennek meg a tüdőben és általában a vérben.


Allergiás tüdőaszpergillózis (allergiás bronchopulmonális aszpergillózis)

Az allergiás bronchopulmonális aszpergillózis túlérzékenységből eredő tüdő-megbetegedés, mely gyakran tüdőgyulladás képében jelenik meg. Jellemző tünetei az asztma, a légutak és a tüdő gyulladása és magas eozinofil sejtszám a vérben; mindezek valamilyen gombával - leggyakrabban Aspergillus fumigatus-sal - szembeni allergiás reakció jelei


Web Design & Development Prowebshop