ÚJ

Először alkalmazta egy fuldoklón a Heimlich-fogást a módszer atyja

Először alkalmazta egy idős, fuldokló nő megmentésére a róla elnevezett Heimlich-fogást a ma már 96 éves Henry Heimlich nyugdíjas sebészorvos.


Az egészséges tüdőben is élnek baktériumközösségek

Az egészséges tüdőben is élnek baktériumközösségek, hasonlóan ahhoz, ahogyan az egészséges bélrendszerben és bőrön is - állapították meg genetikai elemzéssel amerikai kutatók.


Lélegezz kevesebbet! - Egyszerű és hatékony módszer

Lélegzünk, tehát élünk. Hiszen a légzés egyszerű oxigéncsere, az élet feltétele. De vajon jól lélegzünk-e? Miért, lehet rosszul is? - adódik a kérdés. És a felelet rá: igen. Olyannyira lehet, hogy az emberek többsége rosszul lélegzik. Vagyis "túllélegzik." "Lélegezz kevesebbet!" - ezt a jelszót fogalmazta meg annak idején Konstantin Buteyko ukrán orvosprofesszor, miután saját magasvérnyomás-problémájával kapcsolatban folytatott kísérletet, és rájött, hogy a fokozott levegővétel az oka sok betegségnek. A túllégzés - a hiperventilláció - ugyanis szén-dioxid-veszteséget okoz, holott a szervezetnek bizonyos mennyiségű szén-dioxidra szüksége van a normális működéshez. Szén-dioxidhiány következtében felborul a biokémiai egyensúly.


Légzés nélkül nincs élet

A francia mondást - "le souffle, c'est la vie" -, amit a cím magyarul próbál meg visszaadni, kissé játékosan úgy is fordíthatnánk: ha nincs szufla, nincs élet. S aki élete során került már olyan helyzetbe, hogy valami miatt nem kapott levegőt, bizonyára igazat ad a franciáknak. Ismerkedjünk meg röviden a tüdővel, a légzést végző szervünkkel és működésével, a légzés folyamatával.


Légzőrendszer működése

A légzőrendszer elsődleges feladata, hogy oxigént szállít a tüdőbe, bejuttatja az oxigént a vérbe, ugyanakkor eltávolítja a bomlásterméket, azaz a széndioxidot.


Légzésleállás alvás közben

A magyar lakosság körében aránylag gyakran előforduló kóros jelenség, mely a házastárs elbeszélése alapján derül ki: alvás közben az egyén légzése kb. 10 másodpercre teljesen leáll, s mindez az éjszaka folyamán többször (akár harmincszor) megismétlődik.


hírdetés

Web Design & Development Prowebshop