A „csendes gyilkos”, a szénmonoxid a gyógyításban

A szénmonoxidról, erről a színtelen, szagtalan gázról, amelyet csendes gyilkosnak is neveznek, kiderült, hogy ígéretesen kezelhető vele egy tüdőbetegség, az ún. pulmonális artériás hipertenzió, a PAH. A betegség lényege, hogy az érfalak annyira megvastagodnak, hogy már nem képesek átengedni a vért, ami súlyos szív- és tüdőszövődményeket okoz, sok esetben szívinfarktushoz vezet. Jelenleg nincs gyógymód a betegségre.

PAH, szénmonoxid | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Amerikai kutatók tanulmányt közöltek egérkísérleteikről, amelynek során a szénmonoxid hatását vizsgálták PAH-ban megbetegített egereknél.

A kutatók naponta kisdózisú szénmonoxiddal kezelték az egereket, és azt tapasztalták, hogy a gáz visszafordította a tüdőerek szűkületét, amitől helyreállt a normális vérnyomás, és a szív súlya is. Mindez arra utal, hogy a szívrohammal fenyegető folyamat visszafordítható.

A szénmonoxid kedvező hatása annak tulajdonítható, hogy elpusztítja a betegek érfalában kontroll nélkül osztódó simaizom-sejteket, de az egészségeseket nem károsította.

– A szénmonoxid reményeink szerint megtalálja majd helyét a klinikai gyakorlatban mint terápiás lehetőség – írja a tanulmány szerzője, Leo Otterbein, a Harvard-egyetem sebészprofesszora. – A szénmonoxid az élet keletkezése óta van jelen a Földön, sőt, valójában hozzájárult az élet keletkezéséhez, érthető tehát, hogy fontos szerepet játszik a biológiában.

HealthDay News
| PAH, szénmonoxid
2006-09-25 11:48:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop