Atelektázia

Az atelektázia olyan állapot, melyben a tüdő egy része elveszti levegőtartalmát és összeesik.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Az atelektázia fő oka, hogy elzáródik egy főhörgő, amely a légcső tüdőbe lépő két ágának egyike. A kisebb légutak szintén elzáródhatnak. Az elzáródást előidézheti nyákdugó, daganat, vagy a hörgőbe került (aspirált) tárgy.  

A hörgő külső nyomás hatására is elzáródhat, pl. daganat, vagy megnagyobbodott nyirokcsomó miatt. Ha egy légút elzáródik, a mögötte lévő léghólyag légtartalma felszívódik a véráramba, ezért a léghólyag zsugorodik és összehúzódik. Az összeesett tüdőszövet általában vérsejtekkel, vérsavóval, nyákkal itatódik át, és fertőzés alakul ki benne.

Műtét után - különösen mellkasi vagy hasi műtétet követően - a légzés gyakran felületes, és a tüdő alsó részei nem tágulnak ki megfelelően. A műtét, és a felületes légzés egyéb okai is atelektázia kialakuláshoz vezethetnek.

A középső lebeny szindrómában, amely az atelektázia egyik hosszan fennálló formája, a jobb tüdő középső lebenye összeesik; általában a hörgőt összenyomó daganat vagy megnagyobbodott nyirokcsomó miatt, de néha a hörgő összenyomatása nélkül is. Az elzárt, összehúzódott tüdőben tüdőgyulladás fejlődhet ki, mely nem tud teljesen feltisztulni, így krónikus gyulladást, hegesedést, hörgőtágulatot okoz.

A gyorsulás okozta atelektáziában, amely sugárhajtású gépek pilótáiban alakul ki, a nagy sebességű repülés által előidézett erőhatás következtében a kis légutak elzáródnak, ami a léghólyagok összeeséséhez vezet.

A foltos vagy elszórt (diffúz) mikroatelektáziák a tüdő felületaktív anyagainak károsodásakor alakulnak ki. A felületaktív anyag (surfactant) normális eseteben bevonja a léghólyagok belső felszínét, csökkenti a felületi feszültséget, megelőzve ezzel az összeesésüket. Ha koraszülöttekben a felületaktív anyag hiányzik, újszülöttkori respirációs distressz szindróma alakul ki. Felnőttekben is keletkezhetnek mikroatelektáziák túlzott oxigénterápia, súlyos, általános fertőzés (szepszis) vagy a léghólyagok belső felszínét károsító számos egyéb ok miatt.

Tünetek és kórisme

Ha az atelektázia lassan alakul ki, csak kisfokú nehézlégzést okoz. A középső lebeny szindrómában szintén tünetmentes lehet a beteg, bár többségüknél szaggató köhögés jelentkezik.

Ha nagy területen, hirtelen alakul ki az atelektázia, a beteg elkékülhet vagy hamuszürkévé válhat, az érintett oldalon éles fájdalom jelentkezik, a nehézlégzés kifejezett. Kísérő fertőzés kialakulásakor a beteg lázas lehet, szívverése gyors, vérnyomása néha súlyosan lecsökken (sokk).

Atelektázia lehetősége a tünetek és a fizikális vizsgálat eredményei alapján merül fel. A mellkasröntgen kimutatja a légtelen területet, ezzel megerősíti a diagnózist. Számítógépes rétegvizsgálat (CT) vagy hörgőtükrözés végezhető el az elzáródás okának tisztázására.

Megelőzés és kezelés

Műtét után lépéseket kell tennünk az atelektázia kialakulásának megelőzésére. Bár dohányzóknál az atelektázia kialakulásának veszélye nagyobb, ez a veszély csökkenthető, ha a műtét előtt 6-8 héttel abbahagyják a dohányzást. Műtét után, amilyen korán csak lehet, mély légvételekre, rendszeres köhögésre és mozgásra kell buzdítani a betegeket. A légzőgyakorlatok és különféle légzésserkentő eszközök is segíthetnek.

Felületes légzést okozó mellkasdeformitásban vagy neurológiai megbetegedésben szenvedő betegeknél jó hatásúak a légzést segítő mechanikus eszközök. A gépek állandó nyomást tartanak fenn a tüdőben, még a kilégzés végén is, így a légutak nem tudnak összeesni.

A hirtelen kialakuló súlyos atelektáziában a legfontosabb teendő a kiváltó ok kezelése. Ha az elzáródás nem szüntethető meg köhögtetéssel vagy szívással, akkor gyakran hörgőtükrözés segítségével kell megszüntetni. Minden fertőzésben antibiotikumot kell adni. A hosszan fennálló atelektáziákat gyakran kezelik antibiotikummal, ugyanis a fertőzés szinte elkerülhetetlen.

Bizonyos esetekben, ha a visszatérő gyulladás nem kezelhető vagy a vérzés nagyfokú, műtét szükséges az érintett tüdőrész eltávolítására. Ha daganat zárja el a légutat, az elzáródás megszüntetése sebészi vagy más eszközökkel megelőzheti az atelektázia progresszióját és az elzáródás miatt visszatérő tüdőgyulladások kialakulását.

| atelektázia, tüdő összeesés, hörgő elzáródás
2020-09-30 12:20:04
No menu item defined, wrong database setup!
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop