Moraxella

Moraxella, fertőzés, antibiotikum | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő,

1 éves és 9 hónapos kislányom sajnos már nagyon sokszor volt beteg. Tegnap állapítottak meg nála egy bizonyos Moraxella-t. A gyermekorvosunk többhónapos szabadságát tölti, és a helyettese nem volt hajlandó felvilágosítani. Ami információt találtam az Interneten megrémisztett, mert ott azt írták róla (ha jól érettem, hogy veszélyesebb a Streptococcus-nál is, amiből sajna már így is bőven kijutott nekünk többször is...) hogy patogén. Mit jelent ez ? Az ilyen típusú betegségek ellen mit lehet tenni? Szoktunk adni neki Echinacea szirupot, immunrendszer erősítőnek de úgy tűnik, nem segít. Tud hatásosabb szert ?

Köszönöm,

Kérdésem először is az, hogy honnét tenyésztették ki a Moraxellát? Szemből vagy légutakból? Ugyanis a Moraxella a felsőlégutakban egészséges emberekben is jelen lehet. Másik kérdésem, hogy mi a panasza a gyereknek? Lázas, köhög, hasmenése van? El kell ugyanis dönteni, ez persze orvos feladata, hogy a gyereknek van-e olyan betegsége mely hajlamosít fertőző betegségek kialakulására, vagy egyszerűen kicsit érzékenyebb az átlagosnál. Ennek megfelelő kell legyen a terápia is.

A Moraxella catarrhalis veszélye az, hogy a nyálkahártyán megtelepedve hatástalanítja a penicillint. Ha középfül-gyulladás, tüdőgyulladás okozója, akkor Makrolid, vagy Fluorokinolon a megfelelő terápia ellene. A váladékból történő kórokozó kitenyésztése során azt is vizsgálják, hogy mi a kitenyésztett baktérium antibiotikum-érzékenysége. Ennek alapján lehet célzott antibakteriális kezelést megindítani.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| Moraxella, fertőzés, antibiotikum
2002-07-11 14:36:50
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop