Lehetőség a tüdőrák korai felismerésére

Brit kutatók egy érzékeny és fajlagos módszert dolgoztak ki, mely segítséget jelenthet a rákdiagnosztikában. A tesztet a tüdőrák szempontjából kiemelten veszélyeztetett betegek vérmintájából lehetne elvégezni, s ez alapján kiválasztani azokat, akiknél további képalkotó vizsgálatra van szükség.

tüdőrák, immundiagnosztika, teszt | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
Az autoantitestek az immunrendszer által termelt fehérjék, amelyek a szervezet saját szöveteiben vagy szerveiben specifikus fehérjéket vagy más molekulákat (gyűjtőnéven antigéneket) támadnak meg. Akkor képződnek, amikor az immunrendszer nem képes különbséget tenni a „saját” és „nem saját” molekulák között.

Daganat kialakulása esetén, a daganatra jellegzetes molekulák (antigének) ellen is termelődnek autoantitestek, melyek laboratóriumi módszerrel hamarabb kimutathatók, mint maguk a termelődést kiváltó molekulák.

Sürgős szükség volna egy olyan szűrőteszt kifejlesztésére, mellyel korai, még gyógyítható stádiumban lennének felfedezhetők a tüdődaganatok. Kutatási eredmények szerint az autoantitesteket kimutató vérvizsgálattal hamarabb felismerhető lenne a tüdőrák, hiszen ezek a fehérjék a daganatos tünetek kialakulását előtt, akár már 5 évvel korábban kimutathatók a szervezetben.

A brit kutatók által kidolgozott teszt során hétféle, a rákkal igazoltan összefüggő molekula ellen termelt autoantitesteket mutattak ki. A vérvizsgálatot különböző típusú tüdőrákban szenvedő, összesen 104 beteg és 50 egészséges véradó mintáján végezték el.

A tüdőrákos betegek 76%-ánál legalább az egyik féle molekula ellen termelődött autoantitest magasabb szintjét detektálták

Pozitív vizsgálati eredmény esetén képalkotó vizsgálatot lenne ajánlatos elvégezni, és ha a képalkotó módszer igazolja a tüdőrákot, a kezelés korai stádiumban, jó esélyekkel megkezdhető.

| tüdőrák, immundiagnosztika, teszt
2008-03-31 10:23:47
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop