A tüdőrák kockázatának felmérése vizeletmintából

A minnesotai egyetemen olyan teszttel kísérleteznek, amelynek során a vizeletből megmondható, melyik dohányosnál a legnagyobb a tüdőrák kockázata.

rák, tüdőrák, dohányzás, diagnosztika | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Dr. Jian-Min Yuan professzor szerint a kutatásnak még csak a kezdetén járnak, évekbe is beletelhet, mire szűrővizsgálatként alkalmazható lesz a teszt. Hozzáteszi azonban: – A legnagyobb kockázatnak kitett dohányosokat a teszt eredményével talán rá lehet majd venni, hogy kérjenek segítséget, vegyenek részt leszoktató programokban.

Amerikai becslések szerint a felnőttek mintegy 23 százaléka dohányzik, és a dohányosok teszik ki a tüdőrákosok 87 százalékát, ez egyébként a rákok közt a vezető halálok.

Jelenleg nem lehet megmondani, kik azok a dohányosok közül, akiknél a legnagyobb a tüdőrák kockázata. Azt tudható, hogy a COPD-ben szenvedők, vagy azok, akiknek a családjában már előfordult tüdőrák, nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Az egyik korábbi vizsgálatnál, amelyet amerikai, szingapúri és kínai kutatók végeztek, több mint 18 ezer 45-64 éves kínai férfi adatait jegyezték fel, a másikban 63 ezer nőét és férfiét. Most, tíz évvel később, közülük választották ki azt a 246 dohányost, akin tüdőrákot kapott, valamint azt a 245 dohányost, akinél nem alakult ki rák.

A résztvevők vizeletmintájából kiderült, hogy azok a dohányosok, akiknek a legmagasabb volt a vizeletében az NNAL valamint a kotinin szintje, 8,5-ször nagyobb valószínűséggel betegedtek meg tüdőrákban, mint azok, akiknél ezeknek a markereknek az értéke a legalacsonyabb volt.

A kutatók azt remélik, hogy néhány éven belül tökéletesíteni tudják a teszt előrejelző képességét. Azt azonban hozzáteszik: jelenleg kizárólag a dohányzás abbahagyása csökkenti a tüdőrák kockázatát.

Health.com
| rák, tüdőrák, dohányzás, diagnosztika
2009-04-21 21:19:41

Web Design & Development Prowebshop