Brit páciensekkel tesztelik a kubai tüdőrák elleni vakcinát

Brit páciensek bevonásával indul hamarosan egy kubai fejlesztésű tüdőrákellenes vakcina újabb klinikai kipróbálása - jelentették be csütörtökön a gyógyszercég illetékesei.

tüdőrák, vakcina, gyógyszer | MTI Hírek 2011 ;8
"A terápiás tüdőrákvakcina (elnevezése Cimavaz-EFG) új klinikai kipróbálása napokon belül megkezdődik az Egyesült Királyságban" - nyilatkozta Erik D\'Hondt, a Bioven malajziai gyógyszervállalat tudományos igazgatója, aki a szer európai disztribúciójáért felel.

D\'Hondt arra nem utalt, hogy hány páciens vesz részt a mostani tanulmányban.

A vakcinát a havannai Molekuláris Immunológiai Központ (CIM) tudósai fejlesztették ki. Kubában 1000 páciens bevonásával lefolytatott tesztjei ígéretes eredményeket mutattak.

Zoraida Acosta, a CIM kutatója elmondta, hogy a tudósok optimisták, mert a szer alkalmazása előnyökkel járt, meghosszabbította az előrehaladott állapotban lévő tüdőrákos betegek élettartamát és javította életminőségüket.

A kutatók célja, hogy a tüdődaganat krónikus betegségként legyen kezelhető, és ne rosszabbodjon, még ha meggyógyítani nem is lehet. A kubai szakemberek hozzátették, hogy a vakcinát a hólyag-, a mell- és a prosztatarák esetében is kipróbálják.
| tüdőrák, vakcina, gyógyszer
2011-11-28 00:35:02


Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya az Európai Unióban

Az Európai Unió tagállamai közül továbbra is Magyarországon volt a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya a halálos kimenetelű daganatos betegségeken belül...


A tüdőrákosok 30 százaléka passzív dohányos

A munkahellyel rendelkező tüdőrákosok több mint 30 százaléka passzív dohányos - állapította meg egy új japán kutatás.


Ronnie Wood először beszélt tüdőrákjáról

Ronnie Wood, a Rolling Stones gitárosa először beszélt arról, hogy májusban tüdőrákot diagnosztizáltak nála.


Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya az EU-ban

Az Európai Unió (EU) tagországai közül Magyarországon volt a legmagasabb, 27 százalékos a tüdőrák okozta halálesetek aránya a daganatos betegségekkel összefüggő ö...


Új műtéti módszer az SZTE sebészeti klinikáján tüdőbetegeknek

Elsősorban tüdőrákos betegek felépülését teszi gyorsabbá az a műtéti eljárás, amelyet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) sebészeti klinikáján vezettek be - tájékoz...