A sok sör tüdőrákot okozhat
Egy új keletű kutatás szerint a sok sörtől a férfiak nagyobb eséllyel kapnak tüdőrákot.
The New York Times Health News Service Medincorp | Norton, A.
Azok a férfiak viszont, akik vörösbort szoktak fogyasztani, éppen hogy csökkenthetik a kockázatot.
Egy 28000 férfi és nő adatait tartalmazó felmérésből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy azok a férfiak, akik hetente 21-41 korsó sört (vagy ugyanennyi pohár röviditalt) isznak meg, 23 százalékkal növelték a kockázatát annak, hogy tüdőrákot kapjanak. A heti 41 egységnél több sör vagy rövidital pedig már 57 százalékkal növelte a rizikót, derült ki az American Journal of Epidemiology márciusi számából.
A korábbi tanulmányok csak más ráktípusokkal hozták összefüggésbe az alkoholt, jegyezte meg a cikk szerzője, Eva Prescott, a koppenhágai népesedéstudományi központ kutatója. Valószínű, hogy az alkohol, vagyis egyik bomlási terméke, az acetaldehid rákkeltő hatású, tette hozzá.
A bor azonban védelmet nyújt, mondta Prescott. Azok a férfiak, akik 1-13 pohár vörösbort isznak hetente, 22 százalékkal csökkentik a tüdőrák rizikóját, míg akik még 13 pohárnál is többet, azok 56 százalékkal.
"Ám az, hogy a borfogyasztás bizonyos mértékben védettséget nyújt a tüdőrák ellen, nem jelenti azt, hogy megelőzési módszerként használható" - tette hozzá a dán kutató.
A nők körében pedig semmiféle összefüggést nem találtak az alkohol és a tüdőrák között. Ezt a kutatók annak tulajdonították, hogy az ilyen rendszerességgel alkoholt fogyasztó nők sokkal kevesebben vannak. A megkérdezett nők csak 8 százaléka mondta azt, hogy heti 13 italnál többet fogyaszt. Ugyanezt a férfiak 42 százaléka állította magáról.
A tanulmány sörre és röviditalokra vonatkozó eredményei okozhatnak némi vitát, ismerte el Prescott. Általában ugyanis az erős ivók erős dohányosok is. Amikor az eredményeket pontosították a dohányzás szempontjából is, az alkohol és a tüdőrák közötti összefüggés gyengült. Az is lehet, hogy a kutatók által az alkohol és a rák között felfedezett összefüggés nem is teljesen felel meg a valóságnak, tette hozzá.
Egy független rákszakértő egyetért ezzel.
"Igen nehéz elválasztani a dohányzás hatását, különösen mivel a sok röviditalt és sört fogyasztók szinte kivétel nélkül erős dohányosok is" - mondta dr. Harry Raftopoulos, a Columbia University professzora. "Sokkal fontosabb, hogy a vörösbor csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. De ezt az információt nem szabad arra használnunk, hogy az embereket sok vörösbor fogyasztására ösztönözzük."
Dr. Raftopoulos további kutatásokat tart szükségesnek annak megállapítására, hogy milyen anyag hat a vörösborban a tüdőrák ellen.
A felmérésben összesen 28160 férfi és nő töltött ki kérdőíveket egészségügyi témákban, többek között ivási és dohányzási szokásaikról. A kérdésekben többféle típusú és számú alkoholos ital szerepelt.
Megjelent: Medical Tribune News Service
2002-07-31 23:30:55