Oltóanyag tüdőrák ellen

Kísérleti fázisába érkezett a tüdőrák leggyakoribb formája elleni oltóanyag, amely az előzetes kísérletek alapján sokak életét meghosszabbíthatja.

tüdőrák, védőoltás | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
2003-ban mintegy 37 ezer embert diagnosztizáltak tüdőrákkal Nagy-Britanniában, és a halálozási arányszám még mindig magas.

Az új oltóanyag, a Stimuvax a beteg szervezetének immunrendszerét arra ösztönzi, hogy megtámadja a ráksejteket. A megcélzott betegség a tüdőrák nem kis-sejtes formája, mely az esetek négyötödét okozza.

A betegek jelenleg kombinált terápiában, azaz műtéti, kemoterápiás és sugárkezelésben részesülnek. A jelenlegi vizgálatsorozat alatt a betegek fele ugyanezt a kezelést kapja majd, plusz a vakcinát, míg a másik fele a standard kezelést és placebót, hogy a kutatók össze tudják hasonlítani a két csoport túlélési adatait.

Szakemberek szerint a célzott oltóanyagok esetleg új kezelési módokat jelenthetnek többféle ráktípusra is.

Korábban kis számú (1717) résztvevő bevonásával már végeztek vizsgálatot ezzel a hatóanyaggal, és kiderült, hogy bizonyos esetekben hatásos volt. A placebo-csoportban a betegek felénél 13 hónap vagy annál több, a vakcinát kapottak felénél pedig 30 vagy annál több hónap volt a túlélési idő.

Ha ezek a nagyobb esetszámon elvégzett vizsgálatok is hasonlóan eredményesek lesznek, a vakcinát szélesebb körben is hozzáférhetővé teszik majd a tüdőrákos betegek számára.

BBC News
| tüdőrák, védőoltás
2007-01-14 23:14:33

Web Design & Development Prowebshop