Hirdetés

Tévhitek a tüdőrákról

A tüdőrákkal kapcsolatban sok mendemonda kering, ezeknek jártunk most utána.

tüdőrák, dohányzás |

InforMed Hírek19   InforMed | Lippai, Z.

Magyarországon évente kb. 32000 ember hal meg rosszindulatú daganatos betegség következtében, melynek legnagyobb részét a tüdőrák okozza, megközelítőleg 9000 esettel.

Csak dohányosokban alakul ki tüdőrák

Ez az állítás sajnálatosan nem igaz. A tüdőrákok 10-20%-a olyan egyéneknél alakul ki, akik sohasem vagy alig (összesen kevesebb, mint 100 szál cigaretta) dohányoztak. Sok eset a passzív dohányzás, illetve a radon sugárzás következménye.

Nem lehet csökkenteni a tüdőrák kialakulásának kockázatát 

Ez az állítás is helytelen. A tüdőrák kialakulásának kockázatát több módon is csökkenthetjük. Elsősorban a dohányzásra való rászokás megelőzését, illetve az aktív dohányzás abbahagyását kell megemlítenünk. Fontos továbbá a passzív dohányzás csökkentése is.

A mozgásszegény életmód, illetve az elhízás is növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Mellkasi képalkotó vizsgálatok (első körben általában mellkasröntgen) végzése a magas rizikójú betegeknél (erős dohányos, 50 éves) koraibb diagnózishoz és így valószínűleg jobb kimenetelhez vezethet.

Csak az öregeknél alakul ki tüdőrák

Noha a tüdőrákkal diagnosztizáltak több, mint fele 65 év feletti, sajnálatosan egyre több a fiatal, 50 év alatti beteg.

A városi levegő rosszabb, mint a dohányzás

Egyértelmű a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a légszennyezettség (nitrogén-dioxid, nitrogén-monoxid, kén-dioxid, finom részecskék által) magasabb tüdőrák kockázattal jár. Viszont a légszennyezettség és a dohányzás összehasonlítása nehézkes. Valószínű, hogy a kettő kombinációja még magasabb kockázattal jár.

“Már évek óta dohányzom, nincs értelme abbahagynom”

A dohányzás abbahagyása jelentősen csökkenti a tüdőrák, illetve számos más betegség (magas vérnyomás, cukorbetegség, szívinfarktus, csontritkulás) kialakulásának kockázatát is.

“Már tüdőrákom van, nincs értelme abbahagynom a dohányzást”

Számos tanulmány igazolja, hogy a tüdőrákos betegek közül, azoknak a betegeknek egyértelműen jobbak az életkilátásaik, akik abbahagyják a dohányzást.

A tüdőrák miatt elvégzendő műtét során a rák “szóródik”

A tüdőrák korai stádiumában végzett műtéti beavatkozás nem okozza a rák szervezeten belüli további terjedését. Előrehaladott stádiumban a műtétet megelőző kemoterápia és immunterápia javíthatja a kezelés sikerességét.

A talkum por belégzése káros

A talkum nem növeli a tüdőrák kialakulásának esélyét. Bár a talkum bányászatában és feldolgozásában dolgozó embereknél mérsékelten magasabb a megbetegedések száma, nem lehet tudni, hogy azért nem egyéb anyagok (pl. radon) felelősek-e.

Ha tüdőrákom lenne, lennének tüneteim is

A legtöbb esetben ez sajnos nem igaz, a tüdőrák tünetei általában már előrehaladott betegség esetén jelentkeznek. Teljesen tünetmentes vagy enyhe légúti tüneteket mutató embereknél is állhat a háttérben tüdődaganat. Éppen ezért érdemes a veszélyeztetett betegcsoport szűrővizsgálata. A nem dohányzó populáció szűrővizsgálatok eredményességét még nem egyértelműsítették a tanulmányok.

A tüdőrák mindig halálos

A korán felismert betegek gyógyulási esélye 60% körüli. Az előrehaladott stádiumú tüdőrákok egyes eseteiben is jó eredményeket lehet elérni, bizonyos genetikai mutációk jelenlétekor, a dinamikusan fejlődő célzott terápiáknak köszönhetően.

Az antioxidánsok védenek a tüdőrák ellen

Noha az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a sejtek DNS károsodásával szemben, eddig nem sikerült egyértelműen bizonyítani a tüdőrákkal szembeni hatásosságukat. Több kutatás szükséges a C-vitamin és a karotinoidok preventív szerepének megismerésében.

A dohányzás az egyetlen, ami tüdőrákhoz vezethet

A dohányzás a legismertebb kockázati tényező, de nem az egyetlen. Számos egyéb rizikó faktor ismert, többek között: családban előforduló tüdőrákos megbetegedés, a légszennyezettség, radon vagy azbeszt, mellkasi besugárzás, krónikus tüdőbetegségek.

tüdőrák, dohányzás

2021-12-07 11:24:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop