A bölcsöde véd az asztma ellen

Egy új vizsgálat eredményei szerint azok a gyermekek, akik csecsemő- és kisdedkorukban bölcsődébe jártak, ritkábban mutatnak asztmás tüneteket öt éves korban. Ez is alátámasztja az úgynevezett „higiénia-elméletet”, vagyis azt a megfigyelést, hogy a fiatal életkorban elszenvedett fertőzések védelmet jelentenek az asztma és az allergiás betegségek kialakulása ellen.

gyermek, asztma, bölcsöde, fertőzés, bölcsőde, bölcsöde | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
A vizsgálatban részt vevő gyermekek 6-12 hónapos koruktól jártak bölcsődébe, náluk 75 %-kal csökkent az orrfolyás gyakorisága, ami az asztma egyik korai tünete is lehet.

Az egy éves kortól bölcsődébe járóknál 35 %-kal csökkent az asztma kialakulásának kockázata azokhoz viszonyítva, akik egyáltalán nem jártak bölcsibe.

A szerzők szerint „ezek az eredmények azt mutatják, hogy a 6-12 hónapos korban elkezdett bölcsőde kifejezetten védő hatású, ezt azonban még további vizsgálatokkal is meg kell erősíteni”.

A higiénia hipotézis képviselői szerint az allergiás és asztmás betegségek gyakorisága azért növekedett sokszorosára az iparilag fejlett országokban az elmúlt években, mert a fertőzések és a kórokozó baktériumok jelentősen visszaszorultak. Ahogy tisztábbá váltak az otthonok és a nyilvános helyek, a gyermekek egyre kevesebb olyan kórokozóval találkoznak, amelyek segítenek az immunrendszer érésében, és az allergiás reakciók kifejlődésében.

Az asztma jelenleg a leggyakoribb krónikus betegség gyermekkorban, az Egyesült Államokban 6,2 millió gyermeket érint. Számos vizsgálat született már, ami a higiénia elmélet vizsgálata során a bölcsődék szerepét kutatta, ugyanis a nappal itt tartózkodó gyermekek jelentősen több kortársukkal, így jóval több baktériummal és egyéb kórokozóval találkoznak.

A szerzők a mostani vizsgálat során a bölcsőde és más környezeti hatások szerepét vizsgálták az asztmás tünetek kialakulásában. Kilencszáz gyermek esetét dolgozták fel a születéstől öt éves korig.

A fiú nem, a pozitív allergiás teszteredmény, és az asztmás, vagy a terhesség alatt dohányzó anya mind növelték az orrfolyás kockázatát öt éves korra.

A bölcsődei ellátás védő hatásúnak tűnt a vizsgálat során, az idősebb testvérek viszont nem csökkentették a kockázatot. „Ez valószínűleg azért van, mert számít, hogy mennyi kórokozóval találkozik a gyermek” - fogalmaztak a szerzők, hozzátéve: a bölcsőde valószínűleg azok számára jelent igazán nagy védelmet, akik hajlamosak az asztmára.

„Természetesen ezek az eredmények nem jelentik azt, hogy a bölcsőde minden gyermeket megvéd az asztmától. A fenti adatok csupán alátámasztják, de nem igazolják a higiénia hipotézist”. A jövőben még nagyobb vizsgálatokra is szükség van, ami egészen a felnőttkorig követi az újszülötteket.

WebMD
| gyermek, asztma, bölcsöde, fertőzés
2008-09-19 01:03:13
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop