Új módszer az asztma gyógyítására

Az ízlelés képessége nincs a szájüregre korlátozva, és baltimore-i kutatók szerint ez a felfedezés hozzájárulhat az asztma gyógyításához.

asztma, keserű íz, keserű íz | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Kiderült, hogy a keserű ízt érzékelő receptorok jelen vannak a tüdő és a légutak simaizmaiban is, melyek a keserű íz hatására elernyednek.

A keserű íz növényeknél gyakran párosul mérgező anyagokkal, ezért az emberek ezeket a növényeket kerülik. A kutatók azt várták volna, hogy a keserű íz receptorai a „harcolj vagy menekülj”-elv alapján köhögést és szűkületet okoznak, azért, hogy az emberek hagyják ott a mérgező környezetet.

Nagy meglepetésükre azonban nem ezt tapasztalták. Amikor néhány nem mérgező, ám keserű vegyületet laboratóriumban egereken és emberi légutakon kipróbáltak, a légutak elernyedtek és kinyíltak.

- Ezek a keserű vegyületek tágabbra nyitották a légutakat, mint bármelyik másik általunk ismert gyógyszer, amelyet az asztma vagy a COPD kezelésére alkalmazunk - írják a kutatók. - A tudomány tréfája, amikor a várt hatás helyett valami egészen mást tapasztalunk, jelen esetben éppen az ellenkezőjét.

A kutatók szerint egy éven belül el tudják kezdeni a humán kísérleteket. A keserű ételek fogyasztása azonban nem hozza meg a kívánt hatást, csak az aeroszolos belégzés.

Szerencse, hogy számos nem mérgező, de keserű anyag tűnik alkalmasnak, például a kinin, tehát van miből válogatni a lehető legkevesebb mellékhatás elérése érdekében.

A nyelv ízlelőbimbóitól eltérően a tüdő receptorai reagálnak, de nem küldenek jelzéseket az agyba.

Associated Press
| asztma, keserű íz
2010-11-08 10:22:20

Web Design & Development Prowebshop