Asztmaroham az exbarátnő facebookos képeitől

Volt barátnője új facebookos ismerőseit nézegetve jutott stresszes állapotba és kapott asztmarohamot egy 18 éves fiatalember - tették közzé pénteken olasz orvosok a The Lancet című rangos orvosi folyóiratban.

asztma, roham, stressz | MTI Hírek 2010 ;7
A fiú - akit Gennaro D'Amato és munkatársai kezeltek egy nápolyi kórházban - naponta többször alkalmazott inhalálható szteroidot asztmája féken tartására. Amikor azonban barátnője szakított vele, és törölte barátai listájáról a Facebookon, állapota rosszabbodott.

A fiatalember nem adta fel, álnéven újra regisztrált a közösségi oldalon, és bejelölte exbarátnőjét, aki elfogadta barátként. Ekkor szembesült a fiú azzal, hogy volt barátnője ismeretségi köre szakításuk óta milyen sok új hímnemű baráttal szaporodott, ami már túl nagy stressz volt számára. Ezt követően ahányszor megnyitotta a lány profilját, fulladozni kezdett.

Az asztmás fiatalember aggódó édesanyja mérte fia légzésszámát annak facebookos aktivitása előtt és után is, és húsz százalékos eltérést talált - írja az esettanulmány. Miután egy pszichiáterrel konzultáltak, a fiú nem lépett be többé a Facebookra, ezzel az asztmarohamok is véget értek.

Szakemberek felhívják a figyelmet: nem kell, hogy egyetlen esettanulmány bárkit is elrettentsen a közösségi oldalak használatától, ugyanilyen reakciót válthat ki ugyanis a pletyka is, ha volt barátnője új ismerőseiről hallja a fiú.
| asztma, roham, stressz
2010-11-19 21:59:57


Az asztma oki kezelésén dolgoznak

Minden kilencedik ember asztmás, és a gyógyszerek, inhaláló készülékek csak a betegség tüneteit kezelik. Egy új terápia oki kezelést nyújt.


Idült légzési betegségek

Az idült légzési betegségek (COPD) elnevezés gyűjtőfogalom, amelybe három különböző eredetű és lefolyású, kimenetelű betegség - az idült hörghurut, a tüdőtág...


COPD világnap 2018

Mintegy 600 ezer embert érintenek Magyarországon az idült légúti betegségek, így ez népbetegségnek számít - mondta Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társasá...


A macskák védenek asztma ellen

Korai gyermekkorban a macskákkal való együttélés 80 %-ra csökkenti az asztma kockázatát olyan gyermekeknél, akik genetikailag fokozott kockázatnak vannak kitéve.


COPD-világnap

A dohányzásról való leszokás nagyban javítja a COPD-s betegek (krónikus obstruktív tüdőbetegség) életkilátásait, ugyanakkor az életkezdet idején a környezet egész...


hirdetés