A stressz rontja a gyerekek tüdőműködését

A stresszel terhelt családokban élő gyerekek tüdejére rosszabbul hat a levegő szennyezettsége, mint azokra, akik kevésbé feszült környezetben élnek, olvasható egy a közelmúltban elvégzett vizsgálatról szóló jelentésben.

stressz, légszennyezés, tüdő, tüdÅ‘ | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
A kutatók a forgalomból eredő légszennyezettség és a szülői stressz együttes hatását vizsgálták 1400 (10-12 éves) kaliforniai gyereknél. Önmagában a stressz és a tüdőfunkció között nem volt jelentős kapcsolat.

Amikor azonban nőtt a légszennyezettség, az igen stresszes családokban élő gyerekeknél csökkent a tüdőfunkció, ami a nyugodtabb családokban élőknél nem volt tapasztalható, mondják a kutatók.

A légszennyezettség és a stressz összefüggésének egyik lehetséges magyarázata az, hogy közösek a biológiai útvonalaik. Hasonlóan a légszennyezettséghez, sejtszinten a stressz is gyulladást és oxidatív károsodást okoz, ez lehet az összefüggés oka – mondja a kutató, és megjegyzi, hogy egyértelműek az eredmények közegészségügyi vonatkozásai.

A légszennyezettség okozta gyermekkori tüdőkárosodás a stresszes családokban nagyobb, mint az, amelyet az anya várandóssága alatti dohányzása vagy a másodlagos füst okoz. Ha a lakóterületek és iskolák környékén csökkenteni lehet a forgalom okozta légszennyezettség szintjét, akkor javítható a károsodásra érzékeny gyerekek tüdőfunkciója.

Yahoo
| stressz, légszennyezés, tüdő
2011-06-30 12:24:43


Az asztma oki kezelésén dolgoznak

Minden kilencedik ember asztmás, és a gyógyszerek, inhaláló készülékek csak a betegség tüneteit kezelik. Egy új terápia oki kezelést nyújt.


Idült légzési betegségek

Az idült légzési betegségek (COPD) elnevezés gyűjtőfogalom, amelybe három különböző eredetű és lefolyású, kimenetelű betegség - az idült hörghurut, a tüdőtág...


COPD világnap 2018

Mintegy 600 ezer embert érintenek Magyarországon az idült légúti betegségek, így ez népbetegségnek számít - mondta Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társasá...


A macskák védenek asztma ellen

Korai gyermekkorban a macskákkal való együttélés 80 %-ra csökkenti az asztma kockázatát olyan gyermekeknél, akik genetikailag fokozott kockázatnak vannak kitéve.


COPD-világnap

A dohányzásról való leszokás nagyban javítja a COPD-s betegek (krónikus obstruktív tüdőbetegség) életkilátásait, ugyanakkor az életkezdet idején a környezet egész...