Gyomorbaktérium véd az asztmától

Az allergia egyre inkább terjed az ipari országokban, többek közt az asztma is. A WHO adatai szerint világszerte több mint 250 millió embert érintő krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) nagy részét is allergia okozza. Egyes allergológusok a jelenség fő okát a túlzott higiéniában látják, amelynek következtében az immunrendszer nem fejlődik rendesen ki a gyermekkor során.

A Zürichi Egyetem kutatói most bebizonyították, hogy az asztma terjedése valószínűleg a Helicobacter pylori gyomorbaktérium célzott irtásával függ össze. Anne Müller immunológus és kollégái a Journal of Clinical Investigation című szaklapban mutatták be eredményeiket.

Világszerte feltehetően az emberek mintegy fele fertőzött H.
pylorival, bár a betegség gyakran tünet nélküli lefolyású. Bizonyos feltételek fennállásakor azonban a baktérium gyomorfekélyt, vagy akár gyomorrákot is kiválthat. Ezért gyakran még akkor is antibiotikummal irtják, ha a betegnek nincsenek panaszai. Müller és csapatának felfedezése szerint azonban ez nem túl jó ötlet.

A kutatók egereket fertőztek meg H. pylori-val, majd később erős allergéneknek tették kik őket. Az allergének azoknál az egereknél, amelyek már párnapos korukban megfertőződtek a baktériummal nem, vagy csak csekély mértékben váltottak ki asztmás rohamot. A mindössze felnőttkorban megfertőzött egerek jóval gyengébb védelemben részesültek - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A korai fertőzés az úgynevezett szabályozó T-sejtek feldúsulásához vezet, amelyek döntő szerepet játszanak az asztma elnyomásában - írták a kutatók. Bizonyításképp ilyen T-sejteket juttattak be nem fertőzött egerekbe, mire azok védettséget kaptak az asztmával szemben. A kutatók néhány rezisztens egérnél ugyanakkor antibiotikummal elpusztították a gyomorbaktériumot, aminek következményeképp azok elvesztették asztmaallergénekkel szembeni ellenálló-képességüket.

Az allergiás asztma terjedése az ipari államokban tehát az antibiotikumok széleskörű használatával és a szervezeten belüli mikroorganizmusok abból adódó pusztulásával hozható összefüggésbe.
| allergia, asztma, COPD, higiénia, gyomorbaktérium, Helicobacter pylori
2011-07-07 13:34:52
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop