Placebótól, törődéstől is javul az asztmások állapota

A hatóanyag-tartalmú inhaláló belélegzése után jobban érezték magukat az asztmások, ám nem sokkal jobban, mint azok, akik placebót tartalmazó inhalálót használtak vagy hamis akupunktúrás kezelést kaptak - állapították meg amerikai kutatók.

asztma, placebo, gyógyszer | MTI Hírek 2011 ;8
A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban ismertetett eredmények szó szerint demonstrálják annak fontosságát, hogy nemcsak gyógyszerrel kell ellátni a pácienseket, hanem törődni is szükséges velük - emelte ki Ted Kaptchuk a tanulmány társszerzője, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa.

A megállapítások a placebóhatást is igazolják, a jelenséget, amikor hamis kezelések, illetve hatóanyag nélküli szerek hatására is javulás jelentkezik a pácienseknél.

"Őszintén az a véleményem, hogy a legjobb gyógyszer az orvos-beteg kapcsolat" - hangsúlyozta Kaptchuk. A most ismertetett vizsgálatukba bevont 39 asztmás páciens mindegyike úgy vélte, hogy a placebó éppen olyan hatékony volt nála, mint a valódi szer.

Különbség csak a légzésfunkiós vizsgálatoknál adódott, az erőltetett kilégzési térfogat (FEV1) 20 százalékkal javult akkor, amikor albuterol hatóanyagú szert lélegeztek be a páciensek, és csak 7 százalékkal akkor, amikor hamis akupunktúrás kezelést kaptak.

Összességében egyébként a hamis akupunktúra bizonyult a leginkább meggyőző kezelésnek - mondta el Kaptchuk, aki maga akupunktúrával is foglalkozik. A tűket nem a valódi akupunktúrás pontok felett alkalmazták, főként pedig nem is szúrták bele a bőrbe, mert foglalatukba visszacsúszó változatot használtak. Az így kezelt páciensek 85 százaléka érezte úgy, hogy valódi terápiában részesült, míg a hatóanyag-tartalmú inhalátort alkalmazók 73 százaléka, a placebó-inhalátort használóknak pedig 66 százaléka tartotta jónak a kapott kezelést.

A kutatók szerint minden olyan betegségnél, melynek nincs egyértelmű kimenetele - például a krónikus fájdalomnál vagy a depressziónál -, odafigyeléssel, törődéssel megváltoztatható a szubjektív eredmény, vagyis az, amit az emberek tapasztalnak a betegségükkel kapcsolatban.
| asztma, placebo, gyógyszer
2011-07-15 21:46:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop