Génmutációk emelhetik az asztma kockázatát

Két, az asztmával összefüggő génmutációt azonosítottak ausztrál kutatók, akik eredményükről a The Lancet című brit orvosi folyóiratban pénteken számoltak be.

genetika, génmutáció, asztma | MTI Hírek 2011 ;8
A kutatók szerint egy, eddig a sokízületi gyulladás kezelésére alkalmazott gyógyszer segíthet azokon az asztmás pácienseken is, akiket az adott génváltozatok tesznek esendővé a légutak krónikus gyulladásával járó betegséggel szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján világszerte több mint 235 millió ember szenved asztmában, ez a leggyakoribb krónikus betegség a gyerekek körében.

Manuel Ferreira kutatásvezető, a brisbane-i Queensland Orvoskutatási Intézet munkatársa csoportjával 58 ezer Ausztráliában, Európában és az Egyesült Államokban élő ember DNS-ét hasonlította össze.

"Két régiót találtunk a DNS-ben, amelyek következetesen különbözőek voltak az asztmásoknál és nem asztmásoknál" - idézte fel Ferreira.

Az egyik azonosított génről ismert, hogy a sokízületi gyulladáshoz (rheumatoid artritisz, RA) is köthető, ezért a kutatók azt feltételezik, hogy a tocilizumab nevű hatóanyag, amelyet az RA kezelésére használnak, az asztma esetében is hatékonyan működhet.

Ferreira elmondta, hogy az interleukin-6 receptor, amelyet ez a szer megcéloz, alkalmas terápiás célpont lehet az asztma esetében is, ugyanolyan biokémiai útvonalon csökkentheti a gyulladást mindkét állapotnál.
| genetika, génmutáció, asztma
2011-09-12 01:25:24

Web Design & Development Prowebshop