Asztma és allergia védőoltás

A tanyasi por óvja meg az ott felnövő gyerekeket az asztma és az allergia kialakulásától - állapították meg a Flandriai Biotechnológiai Intézet (VIB) és a Genti Egyetem szakemberei, akiknek eredménye jelentős előrelépést jelenthet egy asztma elleni vakcina kifejlesztésében.

asztma, allergia, védőoltás, tanya, házipor | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A kutatók már évekkel ezelőtt kimutatták, hogy a tanyán nevelkedő gyerekek védettebbek az asztmával és az allergiával szemben, de mostanáig nem sikerült megállapítani az összefüggés okát.

A szakemberek most egerek környezetében helyeztek el Németországból és Svájcból származó tanyasi por kivonatot. A tesztek azt mutatták, hogy a rágcsálók teljesen immunisak voltak a házipor atka okozta allergiával szemben.

A tanyán lévő por hatására a légutak nyálkahártyája nem reagál olyan hevesen a házipor atkához hasonló allergénekre. "Ez a védőhatás egy különleges gyulladásgátló fehérjének (A20) köszönhető, amelyet a tanyán lévő porral való érintkezés hatására termel a szervezet. Amikor inaktiváljuk az A20 proteint a tüdő nyálkahártyájában, akkor a tanyasi por többé nem képes csökkenti az allergiás vagy asztmás reakciót" - mondta a Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány egyik szerzője.

Az embereken végzett későbbi vizsgálatok azt mutatták, hogy az allergiától és asztmától szenvedő páciensek szervezetében nincs elegendő A20 fehérje, ami megmagyarázza az allergénekre adott heves reakcióikat. Akik mégsem védettek és allergiások, azok az A20 fehérje egy génvariánsát hordozzák, ami a fehérje hibás működését okozza.

A szakemberek most azt próbálják megállapítani, hogy a tanyán lévő por pontosan melyik aktív összetevője felelős a jótékony hatásért. Ennek kiderítése után egy asztma elleni vakcina kifejlesztése jelentheti a következő lépést.

Úgy sejtik, hogy bizonyos fokig az endotoxinokban - egyes baktériumok testében található, de a testükön kívülre ki nem választott mérgező anyag - lehet a válasz. Több évnyi kutatásra lesz még szükség, mielőtt a páciensek kezébe adhatnák a megoldást.

Kapcsolódó cikkek: Allergia, immunbetegségek

| asztma , allergia, védőoltás, tanya, házipor
2015-09-07 10:57:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop