Az amish gyerekek nem asztmások

Az amish háztartási por védheti meg a gyerekeket az asztmától - állapították meg a Chicago-i Egyetem kutatói a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban megjelent cikkükben.

háztartási por, asztma, amish, hutterita, allergia | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatók arra keresték a választ két hasonló, mezőgazdaságból élő vallási közösség, az amishok és a hutteriták között, hogy az amis gyerekeknél miért nagyon ritka, a hutterita gyerekeknél viszont az átlagosnál miért gyakoribb az asztma.

A kutatásba hatvan iskoláskorú gyermeket vontak be: harmincan az indianai Middlebury amish közösségben, harmincan a dél-dakotai Mitchell közelében található hutterita kolóniában élnek.

Mindkét vallási közösség európai származású, hasonló genetikai eredetű, protestáns hitű. A hutteriták vagy hutteri testvérek, régi magyar nevükön habánok a protestantizmus egyik ágából, az anabaptizmusból létrejött keresztény vallási csoport. 1874-ben érkeztek az Egyesült Államokba, és kis mezőgazdasági közösségekben telepedtek le a mai Dél-Dakota területén.

Az amish közösség a 17. században Európában szerveződött meg, majd a század végén az éhínség és az üldöztetés elől az Újvilágba menekült, és mára az Egyesült Államok 22 államában hozott létre közösségeket.

Míg az amishok még ma is a 19. századi vidéki életmódot folytatják, nem használnak gépkocsit és korszerű munkaeszközöket, kétkezi munkával teremtik elő megélhetésüket, addig a hutteriták iparosított farmokat vezetnek, modern mezőgazdasági gépeket használnak. A gyerekek így távolabb élnek a háziállatoktól, mint amish kortársaik.

A résztvevők közül egy amish gyereknek sem volt asztmája, míg a hutteriták közül hatnak. Korábbi vizsgálatok szerint az iskoláskorú amishok öt százaléka asztmás, szemben a hutteriták húsz százalékával és a tíz százalékos amerikai átlaggal.

A vérvizsgálatok szerint a két gyerekcsoport genetikai profilja hasonló, de az amishoknak sokkal több neutrofil típusú fehérvérsejtje van, amely a fertőzések legyőzésében játszik fontos szerepet. Ezek a fehérvérsejtek emellett fiatalabbnak tűntek az amishok vérében, amiből arra lehet következtetni, hogy a baktériumok immunrendszerüket folyamatosan új fehérvérsejtek termelésére serkentik.

Megvizsgálták a két közösség házi porát is, majd különleges, az asztmára fogékonnyá tett egereken tesztelték: a hutteriták pora gyulladást okozott az egerek légútjaiban és légzési nehézségeket okozott. Az amish por nem váltott ki reakciót.

Egyelőre nem ismert, hogy az amish porban pontosan mi védi meg a gyerekeket az asztmától, de a szakértők úgy vélik, hogy ebben a tejet adó tehenektől származó baktériumok is szerepet játszanak. Ha sikerül azonosítani ezt a baktériumot, egy napon talán asztma elleni gyógyszert lehet kifejleszteni gyermekek számára.

A kutatás eredménye alátámasztja azt a feltételezést, hogy a modern társadalom viszonylag baktériummentes otthonaiban a csecsemők sokkal gyakrabban lesznek asztmásak és allergiásak.

| háztartási por, asztma, amish, hutterita, allergia
2016-08-12 00:27:01

Web Design & Development Prowebshop