Hörgőasztma - Asthma bronchiale

Epidemiológiai adatok szerint hazánkban is több tízezer változatos, enyhe tüneteket mutató beteg nem is sejti, hogy kezdődő hörgőasztmája van. .

asztma | Gyógy-ír   Kisalföld | Kovács, T.
A betegség hullámzó lefolyása, a jól tolerálható panaszok miatt nem fordulnak orvoshoz a betegek. A jó anamézis, kórtörténet nagyban segíthet a helyes diagnózis felállításában

Mire kell odafigyelni?

1. Főként éjszaka, hajnalban vagy ébredéskor fellépő köhögés, mellkasi szorítás, esetleg nehéz légzés, mellkasi sípolás visszatérése a tavaszi-nyári időszakban perdöntő lehet.

2. Enyhébb esetben a fulladás szerencsére nem jelentkezik, esetleg csak erősebb fizikai terhelés, futás, kerékpározás, lépcsőn járás váltja ki.

3. Előfordul, hogy dohányfüst, nevetés, mély légvétel, hideg levegő hatására száraz köhögési roham lép fel és akár hetekig, hónapokig szinte megszokott tüneteket okoz. Ez előfordulhat egy erősebb felső légúti megfázás után is, akár szezonális ismétlődéssel.

4. Ha a családban van allergiás megbetegedés, ha a panaszos fiatal vagy középkorú és nem dohányzik, szintén allergiás fokozott hörgőérzékenység felé tereli a kivizsgálás menetét. Ebből szerencsére nem minden esetben alakulhat ki asztma, de az odafigyelés, a megfelelő életmód kialakítása és az esetleges gyógyszeres kezelés mérlegelendő és mindenképp szakorvosra tartozik.

A kivizsgálást nehezíti a hullámzó klinikai lefolyás miatt, ha a beteg éppen egyensúlyban van és a fizikális vizsgálattal sem mutatható ki különösebb eltérés, ezért egyetlen vizsgálattal nem zárható ki az asztmás betegség.

Ezért nagyon fontos az ellenőrző vizsgálatokon való megjelenés, a tünetek további alakulása, otthon csúcsáramlásmérővel történő légúti viszonyok monitorozása, fulladás esetén jó hatásúnak vélt hörgőtágító gyógyszer alkalmazása.

A pollenek változó légköri koncentrációja mellett időjárás-változás és frontérzékenység is befolyásolhatja a tünetek alakulását. Mint korábban szó volt róla, az esetek mintegy 20 százalékában a hörgőasztmát szénanátha is kísérheti, mely szintén megnehezíti a helyes diagnózis felállítását. Csak megfelelő kivizsgálás után lehetséges a hatásos gyógyszerbeállítás.

A gyógyszeres kezelés lehetőségei

Az asztma súlyosságának megfelelően lépcsőzetes kezelés érvényesül. Csak időszakosan ritkán és bizonyos szituációkban jelentkező fulladás esetén a leginkábban bevált gyors hatású hörgőtágítók javasoltak. Inhalációs aerosolban vagy por alakban (kapszulából spinhalerrel vagy turbuhalerrel) szükség esetén bármikor gyors segítséget nyújtanak, megbízhatóak, pár perc alatt a hörgőtágító hatás révén enyhülését okoznak, és ritkán okoznak mellékhatást.

Nagyon fontos a jó belégzési technika elsajátítása, mely 5-6 éves kortól megtanítható. Egyéb segédeszközökkel, mint tejfölösdoboz, toldalék, illetve nebuhaler a technika tovább javítható. Általában napi 3-5 alkalomnál többször nem javasolt használatuk, inkább a kezelőorvossal történő gyógyszermódosítás javasolt.

A gyógyszereket mindig időben kell alkalmazni! Erős köhögési inger, intenzív fulladás, kapkodás lehetetlenné teszi a megfelelő, mély gyógyszerleszívást, így a jó „belégzőpipa" nem fejti ki a kívánt hatást. Sőt, mivel a száj nyálkahártyájáról ugyan kismértékben, de felszívódhat a permet, még mellékhatásokkal is számolni lehet.

A mellékhatásokkal sajnos szintén számolnunk kell a régen bevált theofillinkészítmények esetében is, melyeket injekciós formában sürgős esetben használnak. Az újabb hosszú hatású gyógyszerek naponta kétszer használatosak, mivel magasabb a hatóanyag-tartalmuk. Éppen ezért túladagolásuk, soron kívüli bevételük nem javasolt. Mellékhatás, főként gyomorfájdalom, émelygés, hányás, szívritmuszavar, erős szívdobogás előfordulhat.

A gyulladás mérséklése

Mint a szénanátha kezelésében is, igen jelentős a kislégutak gyulladásának mérséklése. Erre szintén kromoglikát, de egyre inkább a szteroid tartalmú inhalációs gyógyszerek váltak be. Mivel allergiás gyulladáscsökkentő hatásuk tartós adagolás mellett igen hatékony, így a tünetek mérséklése mellett a légzésfunkciós értékek javulása és életminőség-javulás következik be. Mellékhatással csak ritkán találkozhatunk. Porformában (rotadisc, illetve turuhaler) és inhalációs aerosol formában napi kétszeri adagolás mellett a polleninvázió teljes időtartama alatt kell használni.

Az új, korszerű gyógyszerbeállítás mellett a betegek többsége tartósan tünetmentes lehet, hogy az éjszakai fulladás, a fizikai terhelésre bekövetkező nehéz légzés, köhögés ne legyen a mindennapok velejárója.

A gyógyszerek mellett a betegoktatás, életmódi tanácsadás, a lelkiismeretes beteg-orvos kapcsolaton alapuló ellenőrző vizsgálatokon való megjelenés sem lebecsülendő az asztmás betegek gondozásában.

| asztma
2007-11-22 14:58:17
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop