Asztmás gyermek

Mit tehet a szülő az asztmás gyermekéért?

asztma, gyermek | Gyógy-ír   Kisalföld
1. Optimális környezet biztosítása. Pormentes, jól szellőztetett, tiszta, egészséges lakás - főleg hálószoba.

2. A beteg gyermek allergénterhelésének csökkentése, például a lakásban fellelhető allergének eltávolítása (például atkairtás, penészirtás, toll ágynemű, állatszőr eltávolítása). Pollenszezonhoz kötött panaszok esetén: a pollenszám csúcsidejében tervezett levegőváltozás (pl. tengerparti, hegyvidéki kirándulás) javasolt.

3. Dohányzás mellőzése a gyermek környezetében. Nagyszámú családvizsgálat bizonyítja, hogy az a gyermek, akinek édesanyja dohányzik, kétszer gyakrabban szenved légúti panaszoktól, asztmától. A szülőnek a dohányzás elhagyásában hatékony segítséget nyújthat a megyei tüdőgondozó intézet leszoktató programja.

4. Klímaváltozás, szanatóriumi kezelés. Főleg erős panaszok esetén fontos megtalálni a gyermek számára kedvező éghajlatot, klímát. Jó, ha a szülő tudja: gyermekének nem tesz jót a levegő páratartalmának és hőmérsékletének hirtelen változása, rohamot provokálhat a déli szél (ún. főnszél), a ködös idő, vagy a hirtelen enyhülés is. Javulhat a gyermek, ha északi széljárás az uralkodó, vagy ha hegyvidékre utaznak. A magaslati levegő az alacsony pollenszám és az atkák számára kedvezőtlen életfeltételek miatt is javasolt.

5. Gyermekközösségtől ne tiltsuk el a gyermeket! A bölcsődei tartózkodás azonban nem javasolt számára. Az óvodai (kötelező és ajánlott) 1-2 év alatt átesik a gyermek elegendő légúti fertőzésen, amelyek után már immunrendszere tekintetében is iskolaéretté válik. Az iskolai évek során szülői feladat az asztmakezelésben is fokozatosan önállósuló gyermek felügyelete. Fontos, hogy a beteg gyermek rendszeresen pozitív élményeket szerezzen mind tanulmányi, mind hobbitéren. Az így kifejlődő egészséges önbizalom - a tartós betegség ellenére is - fokozza az állóképességet.

6. Sport és asztma nem zárja ki egymást. Sőt, a fokozatosan emelkedő terheléssel végzett tréningszerű testedzés bizonyítottan rehabilitációs hatású. Javítja a mellkas rugalmasságát, segíti az esetleges nyák felköhögését, fokozza az izomzat teljesítőképességét, a testi fejlődést. Mindezeken keresztül javul az állóképesség, a közérzet, a gyermek lelkiállapota és stresszfeldolgozó képessége is.

| asztma, gyermek
2007-11-22 14:57:23

Web Design & Development Prowebshop