Az FDA új asztma gyógyszerre adott engedélyt

WASHINGTON - A Merck & Co. bejelentette, hogy új asztma elleni gyógyszere, a Singular megkapta a forgalmazási engedélyt az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatalától (FDA).

gyógyszer, asztma, Singulair, asztmás, FDA | The New York Times Health News Service   Medincorp | Jensen, K.

Az Aros Securities cég elemzője, Tim O'Reilly szerint a készítmény éves árbevétele elrheti majd az 1 milliárd dollárt is. "Ez a cég egyik legjelentősebb újdonsága," mondta O'Reilly. A cég egyébként azt is vizsgálja, hogy a készítmény használható-e az allergia terápiájában is - egy pozitív eredmény természetesen tovább növelné a bevételeket.

A Singulair a leukotrin receptor antagonisták családjába tartozó, újfajta asztmagyógyszer. Ezek olyan vegyianyagokat blokkolnak, amelyek az asztmás betegek szervezetében a gyulladásos folyamatokhoz vezetnek.

Az első ilyen típusú gyógyszerrel, a Zeneca Accolate nevű készítményével szemben a Singulairt csak naponta egyszer kell bevenni. Az engedélyt pedig nem csupán felnőttek kezelésére, de hat éves kor felett gyermekek számára is megadták - ebben is az első ezen a gyógyszercsaládon belül.

A klinikai kísérletekben a Merck egyértelműen kimutatta, hogy a Singulairral kezelt páciensek kevesebb asztmás rohamon estek át, és általában véve is jobban érezték magukat.

"A Singulair használatával sokkal könnyebben kontroll alatt tartható az asztma, különösen az asztmás gyermekek és szüleik számára," jelentette ki Beth Seidenberg, a Merck klinikai kutatási igazgatója.

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy az új gyógyszer az asztmás rohamok kezelésére való. A pácienseknek továbbra is a korábbi gyógyszereket kell ezek esetén használniuk, közölték a cégnél.

Az asztmások nagy része inhalátorokat használ erre a célra, amelyek a rohamokkal járó légézi nehézséget oldják. Az ilyen gyógyszerek piacát a Glaxo, a Schering-Plough és a 3M uralja.

A Mercknél elmondták, hogy a Singulairt tablettánként 1,86 dolláros áron hozzák forgalomba. A gyógyszertárakban a havi dózishoz várhatóan 69-72 dollárért lehet majd hozzájutni.

A légzési nehézségekkel járó tüdőbántalom, az asztma mintegy 15 millió amerikait érint, és évente 5000 halálesetet okoz az Egyesült Államokban.

Megjelent: Bloomberg Business News

| gyógyszer, asztma, Singulair, asztmás, FDA
2002-07-31 20:01:42

Web Design & Development Prowebshop