Új gyógyszer az asztmás kisgyerekeknek

Egy egészen új gyógyszercsalád rendkívül hatékony a 6-14 éves gyermekek asztmájának kezelésében, derült ki abból az első ízben publikált tanulmányból, amely a montelukast nevű készítmény hatásait elemzi.

gyermek, gyógyszer, asztmás, asztma, kisgyerek, kortikoszteroid, inhalátor, montelukast, Singulair, Merck | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

A kutatók 336, állandó vagy időszakos asztmás gyermeket vizsgáltak meg az USA és Kanada 47 ambuláns rendelőjében. Nyolc hét után azoknak, akiket montelukasttal kezeltek, javult a tüdőkapacitásuk - vagyis könnyebben vették a levegőt -, és saját elmondásuk szerint általános életminőségük is sokat javult.

A per orálisan alkalmazható, Singulair (Merck) néven forgalmazott montelukast a tüdőszövet gyulladásos folyamatait előzi meg, a leukotrienek gátlásával. A légutak fokozatos elzáródásával a légzés egyre nehezebbé válik, és megjelennek az asztmás szimptómák, a köhögés és a nehéz, ziháló légzés.

A gyógyszercsaládnak ez az első olyan tagja, amelyről kimutatták, hogy ilyen fiatal korban is hatásos - ez azért is fontos, mert a kisebb gyermekek számára gyakran nehezebb az asztma általános gyógyszerként használt kortikoszteroidos inhalálók alkalmazása, mondta dr. Allan Becker, a tanulmány szerzője, a winnipegi gyermekkórház allergológusa.

A vizsgálatok eredményeiről a Journal of the American Medical Association jelentetett meg egy cikket. Ezt megelőzően az adatokat bemutatták az FDA-nak (az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatala) is; ennek nyomán kapta meg a gyógyszer az engedélyt a 6 évesnél idősebb gyermekek részére is.

"A gyermekkori asztma kezelése igen problematikus feladat, mert sok esetben nem egyértelmű, hogy melyik a legjobb terápia," dr. Sally Wenzel, a denveri National Jewish Medical and Research Center munkatársa. Más gyógyszerek - például a kromolin - vagy nem hatékonyak a gyermekkorú betegeknél, vagy - mint a szteroidok - mellékhatással járnak, tette hozzá dr. Wenzel.

Igaz ugyan, hogy a montelukasttal elért eredmények "nem voltak látványosak", de a gyógyszer legalább olyan hatékony, mint a többi, de csak bajosan használható készítmény.

A vizsgálati csoportból 201 gyermek kapott montelukastot, 5 mg-os, elrágható tablettában. A másik 135 gyermeknek placebót adtak. Mindenki kapott ezen felül rövidtávon ható inhalációs készítményeket is.

A kísérleti időszak elején a gyermekek vitálkapacitása csak a koruknak megfelelő átlagérték 50-85 százalékát érte el. A kezelés végére a montelukast-csoportban 8 százalékos növekedés volt tapasztalható, szemben a placebo-csoport 3 százalékos eredményével.

Ezt a növekedést dr. Becker szerint minden gyermeknél el lehet érni, függetlenül attól, hogy a beteg szed-e kortikoszteroidokat, vagy sem. Emellett a montelukasttal kezelt gyermekeknek az asztmás attakok idején kevesebb gyógyszerre volt szükségük.

A montelukast hatása kortól, nemtől és más szemponttól függetlenül azonos volt.

Az asztma az egyik leggyakoribb gyermekkori betegség, amely az amerikai gyermekek mintegy 10 százalékát sújtja. Az Egyesült Államokban évente közel 2,2 millió orvosi vizsgálatot végeznek ebből az okból.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| gyermek, gyógyszer, asztmás, asztma, asztmás, kisgyerek, kortikoszteroid, inhalátor, montelukast, Singulair, Merck
2002-07-31 20:39:22
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop