Ígéretes új asztmagyógyszerek

NEW YORK - Szakértők szerint rövid időn belül olyan új asztmagyógyszerek megjelenésére lehet számítani, amelyekkel a mintegy 15 millió amerikai beteg és társaik számára könnyebbé válhat az élet, és a tünetek is jobban kontrollálhatók.

asztma, gyógyszer, krónikus, légzőszervi, betegség, inhalátor | The New York Times Health News Service   Medincorp

Ezt a légutak elzáródásával és gyulladásával jellemezhető krónikus légzőszervi betegséget különféle allergének, a testmozgás, a hideg levegő vagy a stressz válthatja ki.

A fejlesztés jelenlegi legfontosabb feladata, hogy olyan inhalációs gyógyszereket fejlesszen ki, amelyek nem klór-fluorkarbont (CFC) használnak ahhoz, hogy a hatóanyagot a tüdőbe juttassák. A megoldás a száraz poros inhalátor, a tabletta illetve az olyan inhalátor, ami másfajta gázokkal működik, tudtuk meg dr. Robert J. Meyer, az FDA (az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatala) légzőszervi gyógyszerészeti csoportjának igazgatójától.

A CFC-gázokat azért vonták ki a forgalomból, mert a feltételezések szerint károsítják az ózonréteget.

Az új kezelési módszerek egy része pedig nem csupán CFC-mentes készítményekkel dolgozik, de sokukat könnyebb használni és adagolni, mint a hagyományos inhalátorokat.

Például a száraz poros inhalátorokban nincs szükség gázra, hogy a gyógyszer a tüdőbe kerüljön, a beteg egyszerűen belélegzi a port.

"Biztos vagyok benne, hogy egyre többféle asztmagyógyszert tudunk majd kínálni a betegeknek," mondta dr. Meyer, "és ha már mindegyik kapható lesz, akkor a betegek kiválaszthatják azt, amelyik a leginkább megfelelő a számukra."

Az egyik sokat ígérő megoldásnak a biotechnikailag manipulált proteinek látszanak, amelyek az immunoglobulin E (IgE) antitestek képződését blokkolják a légutak sejtjeiben. Az IgE antitestek reakciója váltja ki ugyanis az allergiát és az asztmát is.

Ha ezek a gyógyszerek kaphatók lesznek, akkor az allergia-alapú asztma kezelésében egészen új távlatok nyílhatnak meg, mondta dr. Meyer.

Egy másik, nemrégiben jóváhagyott asztmagyógyszer-család az antileukotrienek családja, amelynek tagjai a légúti gyulladásos folyamatokat gátolják. Ezekkel a készítményekkel szintén hatékonyan és biztonsággal kezelhetők az asztma enyhe és középsúlyos esetei.

Azt még egyenlőre nem lehet pontosan tudni, hogy az új gyógyszerek mely esetekben használhatók, tette hozzá az FDA szakértője.

Az Egyesült Államokban az asztmások száma az elmúlt 20 évben megduplázódott, tudtuk meg dr. Stephen G. Reddtől, az atlantai Centers for Disease Control and Prevention munkatársától.

Ez azt jelenti, hogy míg 1980-ban az amerikaiak közül 6,8 millió aszmást tartottak nyilván, addig ez a szám mára 15 millióra emelkedett.

"Az asztma gyakorisága egyre növekszik, de szerencsére ezzel párhuzamosan egyre többet tudunk meg erről a betegségről," jelentette ki dr. Alfred Munzer, a Washington Adventista Kórház pulmonológiai osztályának vezetője.

Ezzel szemben viszont "sajnos az új gyógyszerek sem képesek ellensúlyozni azt, hogy egyes közösségekben nehezen hozzáférhető a kezelés," hívta fel a figyelmet dr. Irwin Redlener, a Childrens Health Fund igazgatója. Az alapítvány a New York-i hátrányos helyzetű gyermekek egészségügyi ellátásának biztosításáért küzd.

Az asztma aránytalanul nagy számban terjedt el a nagyvárosok szegényei között, akiknek kevesebb lehetőségük van a megfelelő gyógykezelésre, mondta dr. Redlener, aki egyben a Montefiore Kórház gyermekgyógyászati osztályának vezetője is.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| asztma, gyógyszer, krónikus, légzőszervi, betegség, inhalátor
2002-07-31 20:51:06
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop