Afrikai baktériummal az asztma elleni vakcináért

LONDON - Tudósoknak sikerült asztma elleni oltóanyagot kifejleszteniük egy afrikai talajbaktériumból; a tesztek nagyon ígéretesek. A kezdeti klinikai kísérletek szerint a vakcina mintegy 30 százalékkal képes csökkenteni az asztmaroham esetén fellépő tüneteket.

asthma, asthma bronchiale, asztma, allergia, Afrika, vakcina, oltás, védőoltás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Connor, S.

A vakcinát afrikai talajmintákból származó baktériumokból állították elő, és a kutatók reményei szerint olyan immunreakciókat idéz elő, amely megóvhatja az asztmásokat a rohamokat kiváltó, levegőben lebegő apró részecskék ingerlő hatásától.

A University of Southampton immunofarmakológia professzora, Stephen Holgate hangsúlyozta, hogy a kezdeti eredményeket mindössze 24 asztmás egyetemi hallgatóval végzett kísérletei hozták. A betegek egyik fele kapott az oltóanyagból, a másik csoportnak placebót adtak.

Holgate professzor a British Medical Association sheffieldi kongresszusán elmondta, hogy az oltóanyaggal kezelt betegeknél a légutak gyulladásos folyamataiban 30 százalékos csökkenést tapasztaltak.

"A betegek kétharmada sokkal jobban lett, míg egyharmaduknak nem változott jelentősen az állapota. Eddig még nem végeztünk formális klinikai kísérleteket, de ez is megfelelő kontroll mellett történt" - mondta Holgate professzor. A következő lépés egy széleskörű vizsgálatsorozat lesz.

Az, hogy elpusztult talajbaktériumból nyerték ki a vakcinát, megerősíteni látszik azt a teóriát, hogy az asztma egy higiénikus környezetre adott allergikus reakció. Az elmélet szerint azoknak a gyermekeknek a szervezete, akiknek az immunrendszere nem küzdött meg a szokásos mikrobákkal, allergiásak lehetnek a kevésbé szokásos allergénekre, mint például a poratkákra.

Az orvosok tisztában vannak azzal, hogy az immunreakciók kapcsolatban vannak az asztmára való hajlammal. "Azoknál a gyerekeknél nagyobb a valószínűsége az asztmának és az allergiának, akik kiskorukban rosszul reagáltak a BCG-oltásra" - tudtuk meg Holgate-től. "Azok viszont, akik életük első 2-3 évében jól reagáltak az injekcióra, viszonylagos védettséget élveznek az allergiával szemben."

Az elmúlt 20 esztendőben az asztma és az ekcéma gyakorisága a négyszeresére nőtt Nagy-Britanniában; az asztma 23-szor olyan gyakori itt, mint Albániában. Holgate elmondta, hogy három független európai vizsgálat is megállapította, hogy azon gyermekek közül, akik háziállatok mellett, vidéken nőnek fel, 60 százalékkal kevesebb az allergiás beteg.

"Ez arra enged következtetni, hogy ezek a gyerekek az állatok közelségének köszönhetően korán kapcsolatba kerülnek baktériumokkal, és ez védelmet (immunitást) adhat az allergia ellen" - mondta a professzor. Elmondta, hogy afrikai kutatások arra utalnak, hogy azok, akik egy fedél alatt élnek a sertésállományukkal, további védelmet élveznek.

Az angol National Asthma Campaign szóvivője szerint "a kutatás eredményei igen figyelemreméltók. Szorosan együttműködtünk Holgate professzorral, és nagyra értékeljük a munkáját, és izgatottan várjuk munkájának további eredményeit."

Megjelent: The Independent, London

| Asthma, Asthma bronchiale, asztma, allergia, afrika, vakcina, oltás, védőoltás
2002-08-01 00:29:34

Web Design & Development Prowebshop