A gyógyszerszemcsék mérete az asztma hatékony terápiájának kulcsa

Az asztmás betegek gyógyszereinek adagolására használt inhalátorok hatékonyságát nagyobb gyógyszerszemcsék segítségével növelni lehet, állítják a kutatók. A National Heart and Lung Institute, Imperial College London orvosai a gyógyszerszemcsék méretét megváltoztatva végeztek felmérést. 12 asztmás beteget vizsgáltak, akiknek 3, különböző szemcseméretű salbutamolt tartalmazó inhalátort adtak, azt a szert, aminek hatására légutak kitágulnak.
Az asztma terápiájának sikere attól függ, hogy a szemcsék elérik e a célterületet: a beszűkült és gyulladt légutakat.

asztma, gyógyszer, inhalátor | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Farkas, M.
A jelenleg használt inhalátorok hatékonysága csak 20%-os. A gyógyszerszemcsék közül nagyon sok nem jut el oda, ahol a hatást kellene kifejtenie.
A nagyon kicsi szemcsék veszélye, hogy olyan mélyre kerülnek a tüdőben, ahol a véráramba kerülve nem kívánt mellékhatások megjelenését okozhatja.
A kutatók egy radioaktív kereső segítségével feltérképezték, hogy a részecskék hová jutnak el a tüdőben. Úgy találták, hogy a kisebb szemcsék gyakran oda kerülnek, ahol nem tudják a kívánt hatásukat kifejteni. Ezzel szemben, a nagyobb szemcsék oda jutottak, ahol a legnagyobb szükség volt rájuk.A tudósok megállapították, hogy ha csak a nagyobb szemcséket használnák, a gyógyszer adagot csökkenteni lehetne a tizedére és akkor az inhalátorok ugyanolyan hatásfokúak maradnának, mint a jelenleg használtak.
Úgy gondolják, hogy ezzel a terápia hatékonyságát növelni, költségeit pedig csökkenteni lehet. A nagyobb részecskékkel és mérsékeltebb hatóanyag tartalommal kevesebb mellékhatás is alakulna ki. Ez részben azért is fontos, mert szteroid tartalmú inhalátorokkal is szeretnének hasonló kísérletet végezni.
Ez még csak az első lépés az úton, amely a jövő inhalátorait hivatott tökéletesíteni.
A következő lépés az lesz, hogy megvizsgálják a leghatékonyabb szemcseméretet a különböző tüdőbetegségek esetében, az asztmától az emfizémáig, különös tekintettel a gyermekek által használt szerek gyógyszerszemcse méreteire, hiszen nekik kisebb a tüdejük és a légutaik is szűkebbek.
| asztma, gyógyszer, inhalátor
2005-05-20 14:14:13


Az asztma oki kezelésén dolgoznak

Minden kilencedik ember asztmás, és a gyógyszerek, inhaláló készülékek csak a betegség tüneteit kezelik. Egy új terápia oki kezelést nyújt.


Idült légzési betegségek

Az idült légzési betegségek (COPD) elnevezés gyűjtőfogalom, amelybe három különböző eredetű és lefolyású, kimenetelű betegség - az idült hörghurut, a tüdőtág...


COPD világnap 2018

Mintegy 600 ezer embert érintenek Magyarországon az idült légúti betegségek, így ez népbetegségnek számít - mondta Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társasá...


A macskák védenek asztma ellen

Korai gyermekkorban a macskákkal való együttélés 80 %-ra csökkenti az asztma kockázatát olyan gyermekeknél, akik genetikailag fokozott kockázatnak vannak kitéve.


COPD-világnap

A dohányzásról való leszokás nagyban javítja a COPD-s betegek (krónikus obstruktív tüdőbetegség) életkilátásait, ugyanakkor az életkezdet idején a környezet egész...