Online asztmatájékoztatási program indul 2006-ban az asztma világnapján

Az asztma krónikus tüdőbetegség, amelyet a légutak gyulladása idéz elő, és a légutak beszűküléséhez vezet bizonyos hatásokra reagálva. Különböző tünetek jellemzik, köztük a zihálás, köhögés és a légutak beszűkülése, ami légszomjat okoz, és életveszélyes lehet. Az asztma gyakorisága évtizedenként mintegy 50%-kal növekszik, és az asztma okozta halálozás világszerte több mint 180.000 fő évente.

asztma, tájékoztatás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed
Az asztma előfordulása akárcsak a világon mindenhol, Magyarországon is rohamosan emelkedik Az ÁNTSZ adatai szerint a regisztrált asztmások száma 2,5-szer több volt 2001-ben, mint 1990-ben. A mai betegszámot 200 ezer körülire becsülik, azonban ez a szám a következő években fokozatosan tovább emelkedhet.

Az asztma gyakoriságának oka, hasonlóan a többi allergiás betegséghez, teljes egészében még nem tisztázott. Biztos, hogy fontos kóroki szerepet játszanak a civilizációs szennyezések, "városi" életmód.

Az asztma pontos oka ismeretlen. Tudjuk azonban, hogy az öröklés és a környezeti tényezők, mint például az allergének jelenléte, a környezeti szennyezés, a dohányfüst, kipufogó gázok, ipari gázok, fontos szerepet játszanak benne. Sajnos a civilizáció terjedésével párhuzamosan az asztmás betegek száma is emelkedik.

Az asztmából kigyógyulni nem lehet. Néhány esetben, főleg gyermekkori asztmánál, beszámolnak a tünetek megszűnéséről, azonban ezt teljes gyógyulásnak nem lehet nevezni. A légutak elváltozásai műszerekkel, finom vizsgálatokkal ekkor is kimutathatók, valamint a tünetek is bármikor újra jelentkezhetnek. Ezért fontos a tájékoztatás, a betegoktatás, a kommunikáció, amely a betegek életminőségét javítja, segít a diagnózis helyes felállításában, a kezelésben.

A Globális Asztma Kezdeményezés (GINA) és az Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS) szervezésében került megrendezésre először az Asztma Világnap, (1998) melyet az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) kívül számos neves európai és amerikai szervezet támogatott.

A világnap céljai:

• felhívni a figyelmet az asztma gyakoriságának növekedésére
• tudatosítani, hogy az asztma világméretű egészségügyi probléma
• tájékoztatást adni a tudományos kutatások fejlődéséről
• bevonni a nyilvánosságot, az érintett hatóságokat, szakértőket, szervezeteket az asztmával kapcsolatos ismeretek növelése és a kezelés hatékonyságának javítása érdekében.

A Globális Asztma Kezdeményezés (GINA) az asztma gyógyítás színvonalát kívánja javítani az asztmával kapcsolatos új tudományos információk és azok kezelésének megismertetésével orvosok, nővérek és betegek körében világszerte. A javaslattal 1992-ben kezdtek el foglalkozni, amikor az Egyesült Államok Nemzeti Légzési és Keringési Tudományos Intézete (NHLBI), valamint a WHO közösen erőfeszítéseket tettek egy világméretű stratégia kidolgozására, az asztma okozta halálesetek és a megbetegedés csökkentése érdekében. A GINA azon munkálkodik, hogy a világ minden sarkában javítsa az asztmások életminőségét.

A 2006-os Asztma Világnap témája: „Az asztmások kielégítetlen szükségletei”.

A GINA Végrehajtó Bizottsága azért választotta ezt a témát, hogy az orvosok és a betegek figyelmét is felhívja az asztma hatásosabb kezelésének és ellenőrzésének szükségességére. A GINA 2006-ban konkrétan négy témára összpontosít: diagnózis, kezelés, tájékoztatás és környezet-egészségügy.


Az asztmások kielégítetlen szükségleteit az alábbiak szerint határozza meg:

• Diagnózis – nem állítják fel a helyes diagnózist, és így nincs lehetőség az asztma hatásos kezelésére és ellenőrzésére.
• Kezelés – a betegek nem kapnak kielégítő gyógyszerelést, vagy olyan kezelésben részesülnek, amely nem felel meg az ajánlott irányelveknek, például az indokoltnál alacsonyabb mértékben használják az inhalációs glukokortikoszteroidokat az asztma hosszú távú kezelésére.
• Tájékoztatás – a tájékoztatás hiánya a gyógyszerek megfelelő használatát, az asztma ellenőrzését illetően, és arról, mikor kell szakmai segítséget kérni.
• Környezet – gyenge színvonalú környezet-egészségügy, például légszennyeződés mértéke szabad és zárt térben, cigarettafüst vagy vegyszerek jelenléte, kipufogó gázok, ipari gázok.

2006. május 2.-án az Asztma Világnapon az ALTANA Pharma egy új, innovatív online tájékoztatási programot indít az Asztma Világnap eseményeinek támogatására. Ennek során arra törekszik, hogy az egész világon hozzájáruljon az asztma jobb megismertetéséhez a betegek, egészségügyi szakemberek és a teljes nyilvánosság körében.

Az Asztma Világnap alkalmából idén másodízben tér vissza a zenei témájú weblap, a www.asthmamusic.com, amelyet a GINA alkotott meg, és amely az ALTANA Pharma adománya révén működhet. A zene segítségével a május 2.-án induló honlap kultúrákon és országokon át egyesíti az embereket, lehetővé téve számukra, hogy kedvenc dalaikat, amelyek címében előfordul a „lélegzet”, „légzés” vagy „levegő” szó, megoszthassák mindenkivel, és hogy barátaik, ismerőseik figyelmét is felhívják erre. A honlap látogatói tájékoztatást kapnak az asztmáról, a kezelési lehetőségekről, a megfelelő kezelésről, és a világszerte tapasztalt kielégítetlen szükségletekről. A látogató a zene és a játék segítségével hozzásegítheti országát ahhoz is, hogy a hazai GINA képviselet elnyerje az 5000 Eurós támogatást.
| asztma, tájékoztatás
2006-04-25 18:18:14

Web Design & Development Prowebshop